XnView: Hur gratis programvara för fotoredigering, organisation och omvandlingar främjar en professionell online-närvaro

TL; DR: Formgivare och utvecklare som behöver ett lätt, effektivt och prisvärt verktyg för grundläggande manipulering och redigering av bilder kan snabbt bli överväldigade av Photoshops intrikata funktioner och rejäl prislapp. XnView är dock en gratis resurs för att läsa, visa och bearbeta mer än 500 olika bildformat. Grundare Pierre-Emmanuel Gougelet skapade mer än ett dussin program för stationära och mobila enheter för att hjälpa användare att effektivt organisera, redigera och konvertera bilder – och han stjäler fortfarande produktforum för att erbjuda support och lyssna på felrapporter och funktionsförfrågningar.


Webbutveckling och design handlar om effektivitet – lättviktskod, kraftfulla servrar och automatiserad infrastruktur. Företag och enskilda utvecklare maximerar vinsten genom att ta bort onödiga processer och utgifter och optimera arbetsflöden.

Det är där XnView kommer in. Samlingen av gratis programvara odlar ett strömlinjeformat, användarvänligt utrymme för att visa, redigera och organisera bilder.

XnView släpptes 1998 och tillhandahåller ett pålitligt och effektivt verktyg utan främmande funktioner – och hög prislapp – för alternativ som Adobe Photoshop. Formgivare och utvecklare kan snabbt hitta, beskära, ändra storlek på och tona bilder som ökar en webbplats visuella påverkan utan att fastna.

Nästan 20 års XnView: gratis skrivbordsprogram för alla ändamål

XnView-grundare Pierre-Emmanuel Gougelet, en utvecklare, började leka med kod på en Atari-dator i mitten av 1990-talet och sökte en enkel och flexibel bildvisare och omvandlare. De få programmen som fanns vid den tiden stödde bara en handfull filformat.

Med fokus på användbarhet och anpassningsförmåga lanserade Pierre XnView offentligt några år senare och gjorde programmet gratis för privata, pedagogiska och ideella användare. Kommersiella användare uppmanas att köpa en licens, som kostar mindre än $ 30.

1. XnView: endast programvara för Windows för att läsa och behandla bilder

Det ursprungliga programmet, skrivet i C, kan läsa mer än 500 filformat och spara till mer än 150 tillägg. Det bekväma och lättanvända gränssnittet fungerar på samma sätt som Windows Utforskare när användare surfar och navigerar genom mappar och filer.

Skärmdump av XnView

Sedan 1998 har XnView skapat ett användarvänligt sätt att organisera, redigera och dela foton.

Bildredigeraren erbjuder alla standard, ofta använda processer, inklusive justeringar för ljusstyrka, kontrast, färgpalett och storlek. Automatiserade verktyg, som korrigering av röda ögon och batchprocessorn, förenklar tråkiga korrigeringar, medan elanvändare kan utöka XnView med Photoshop-plugins för att introducera de mer tunga funktioner.

“Jag försöker hålla XnView så enkelt som möjligt med så många funktioner,” sa Pierre.

2. XnView MP: Supercharged Successor stöder flera operativsystem

Pierre skrev om XnView-koden för att introducera stöd för flera operativsystem. Nu tillgängligt för 32- och 64-bitarsversioner av Windows, macOS och Linux inkluderar XnView MP (MP står för multiplattform) förbättrade versioner av funktioner och en batchkonverteringsmodul.

Förutom ett omdesignat gränssnitt och Unicode-support, debuterade XnView MP 2013 med hastighetsoptimerad lastning, förbättrad cache och process med flera kärnor för att öka prestandan.

XnView MP introducerade också flera nya funktioner, till exempel möjligheten att visa och ladda upp album i Picasa och Flickr. Webbfångstverktyget gör det möjligt för användare att ta en skärmdump av webbplatser utan att använda en webbläsare, och den ombyggda programvaran inkluderade en spotlight-redigeringsfunktion för att markera vissa element i en bild.

3. XnConvert: Batch Image Processor Optimerar arbetsflöden

Två år innan XnView MP debuterade skapade Pierre ett fristående program som enbart fokuserade på batchkonverteringar och bearbetning. XnConvert, också tillgängligt för Windows, macOS och Linux, gör det möjligt för användare att välja mellan mer än 80 operationer för att applicera på stora grupper av bilder.

Skärmdump av XnConvert

Med fokus på att konvertera och redigera grupper av bilder sparar XnConvert användare tid genom att automatisera processer.

XnConvert, som driver XnView MP: s bildbearbetningsmodul för batch, gör det möjligt att redigera metadata och lägga till filter och effekter, samt justera ljusstyrka, kontrast, bilddimensioner och andra vanliga redigeringstekniker.

On-the-Go Fotoredigering och delning med mobilappar

Pierre har också packat om XnView-funktioner i en rad mobilappar, vilket gör det möjligt för användare att lägga till filter och effekter, skapa GIF och dela bilder till sociala medier eller e-post från telefoner och surfplattor. Apparna inkluderar:

 • XnView PhotoFx (iOS)
 • Ge mig! (iOS, Android, Windows)
 • PixaGram (iOS)
 • XnRetro (iOS, Android, Windows)
 • XnSketch (iOS, Android, Windows)
 • BlackCam (iOS, Android)
 • InstaCam (iOS, Windows)
 • XnShape (iOS)
 • XnBooth (iOS, Android)
 • XnExpress (Android)
 • Ändra storlek på mig! (Android)

Apparna sträcker sig från specifika funktioner, som att lägga till vintage- eller tecknadseffekter, till mer omfattande verktyg som skapar en fotobåsremsa, introducerar ett nytt kameragränssnitt eller konverterar bilder till mosaik.

Kommandoradsverktyg hjälper utvecklare att stödja alla bildformat

Utöver de fristående programvarorna kan utvecklare ladda ner och använda NConvert, en batchbildprocessor som liknar XnConvert inrymd i ett kommandoradsverktyg istället för ett grafiskt användargränssnitt.

Mer än 80 kommandon hjälper användare att justera och spara bilder helt enkelt genom att skriva en rad med text. Dessutom kan utvecklare skriva skript, spara dem som textfiler och låta NConvert köra skriptet för att utföra flera processer på flera uppsättningar av filer.

För att undvika kodningen eller testa önskade redigeringar innan de bearbetar bilder kan användare se förändringarna i XnView eller XnView MP och exportera det automatiserade konverteringsskriptet för NConvert.

Forum främjar gemenskap, stöd och samarbete med grundare

Som om det inte räcker med kodning, uppdatering och underhåll av mer än 15 program publicerar Pierre regelbundet på XnView-produktforum. Varje sida på XnView-webbplatsen uppmuntrar besökare och användare att skicka felrapporter eller funktionsförfrågningar direkt till Pierre.

Skärmdump av XnView-forum

XnView-användare kan få support och föreslå nya funktioner på forumen, där Pierre ofta publicerar.

“Jag förbättrar alltid XnView efter användarnas förfrågningar,” sade han. “XnView är alltid under utveckling.”

De flesta produkter har separata forum för support, förslag, spårning av frågor och allmänna meddelanden eller frågor. Mer än 15 000 registrerade medlemmar har skrivit mer än 124 000 inlägg på nästan 24 000 trådar – Pierre räknar ensam för mer än 27 000 inlägg.

“Jag skulle vilja erbjuda de bästa bilderna till användare på stationär och mobil,” sade han. “Det finns inget behov av att starta en stor app som Photoshop för att konvertera filer eller skapa ett bildspel. Verktygen är avsedda att hjälpa alla användare av bildfiler. ”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector