Nodle: Ett decentraliserat nätverk för tingenes internet som utnyttjar smarttelefonbaserad infrastruktur för att sänka kostnaderna för anslutning

TL; DR: Nodle är en peer-to-peer-anslutningslösning (P2P) för att ansluta och säkra Internet of Things (IoT). Det decentraliserade, Bluetooth-drivna nätverket utnyttjar massor av smarttelefoner för att ge tillgång till dessa enheter samtidigt som de skapar en ny ekonomisk modell för anslutning. Tekniken gör redan vågor med utvecklare och tillverkare, som använder Nodle för geolokaliseringsändamål, såväl som smartphoneägare som tjänar pengar via Nodle Cash-appen.


Även om det är sant att decentraliserad teknik hamnar närmare mainstream, är de flesta människor fortfarande skrämmas av detaljerna.

Det är därför folket på Nodle, ett peer-to-peer-nätverk (P2p) för enheter på Internet of Things (IoT), beslutade att introducera sin produkt till världen via ett mer tillgängligt tillvägagångssätt – det vill säga en 1,5-minuters rap.

I en YouTube-video finns Nodle Co-Founders Micha Benoliel och Garrett Kinsman bland anställda som borrar ett iögonfallande refrain i tittarnas sinnen (kolla in det själv här):

Vi ansluter världens IoT
Gör det enkelt för dig och mig
Vi använder Bluetooth – det är nyckeln
Det är överlägsen anslutning

Nodelogotyp

Nodle är på uppdrag att bygga ett decentraliserat smarttelefonbaserat nätverk för IoT.

Rappen är dum, och Nodle-personalen hade helt klart kul att göra det. Men det kommer faktiskt till hjärtat i vad företaget försöker göra: ge lågkostnad, Bluetooth-baserad anslutning för IoT via smartphones i våra fickor.

“Genom att utnyttja efterfrågan på att ansluta små IoT-enheter till internet kan vi skapa en helt ny ekonomisk modell,” berättade Garrett. “Vi tror att Nodle representerar en ny möjlighet att minska kostnaderna för IoT-kommunikation och göra internetåtkomst tillgänglig överallt.”

Med Nodle ansluter IoT-enheter – som de som är inbäddade i stadsmöbler och paket – till smartphones med lågenergi Bluetooth-teknik. Dessa smartphones, gemensamt kända som The Citizen Network, överför sedan data till ägaren av varje IoT-enhet via mobiltelefontorn.

Med mer än 10 miljoner smartphones i Nodle-nätverket ger företaget redan utvecklare och tillverkare möjlighet att bättre spåra sina tillgångar. Och med lanseringen av Nodle Cash-appen har nätverksbidragare (smartphoneägare) ett smärtfritt sätt att tjäna cryptocurrency i utbyte mot deras deltagande.

Utveckla en ny ekonomisk modell för säker IoT-anslutning

Nodle grundades 2017 av Garrett och Micha, vars gemensamma erfarenhet inkluderade att arbeta på telekomföretag och bygga appar. 2014 droppade Garrett från college för att gå tillsammans med Micha på FireChat, en P2P-meddelanden-app som gör det möjligt för användare att skicka text och bilder utan internetåtkomst eller mobildata.

“FireChat användes över hela världen,” sade Garrett. “Det blev en symbol för demokrati under den arabiska våren samt under protester i Hong Kong och Taiwan.”

Genom att bevittna kraften i dessa nya typer av crowddsourced-nätverk inspirerade Garrett och Micha att ta tekniken ett steg längre. Paret tog med sig Blockchain Arkitekt Eliott Teissonniere och ingenjörschef Lucien Loiseau och fick jobba på Nodle.

Tidpunkten var rätt: Garrett sa att tekniker som blockchain och cryptocurrency blev vanligare och företagsledare började undersöka möjliga användningsfall. Med Nodle ville teamet integrera en av de faktorer som förbises i utvecklingen av FireChat: incitament.

“Vi insåg att efterfrågan på IoT växte mycket snabbare än mänsklig efterfrågan på internet – och att Nodle kunde representera en ny ekonomisk modell för internet,” sade han. “I stället för att tjäna pengar på sina data kan användare belönas för att bli en del av infrastrukturen.”

Smartphoneägare kan gå med i Citizen Network med hjälp av ett program för utveckling av programvara (SDK) eller en enkel app. När de går via IoT-enheter kommer deras telefoner automatiskt och anonymt att ansluta till nätverket och vidarebefordra information till ägaren till IoT-enheten. Smarttelefonanvändare kommer att få cryptocurrency när deras telefoner ansluter till enheten med Bluetooth med låg energi och samlar in data.

“I huvudsak är det internet, men för människor, av folket,” sa Eliott till oss. “Och det fungerar bara.”

Utnyttja kraften hos Bluetooth till Form Crowdsourced-nätverk

Oavsett om vi inser det eller inte, det finns fler IoT-enheter och sensorer runt oss än någonsin tidigare. Syftet med sådana enheter är att överföra data tillbaka till ägarna via deras inbyggda Bluetooth-radio, snarare än wifi eller LTE.

Nodle använder de inbyggda Bluetooth-radioapparater som finns i smartphones för att ansluta till liknande Bluetooth-radioapparater i IoT-enheterna. Smarttelefonen överför sedan data till ägaren av IoT-enheterna när smarttelefonanvändaren går förbi.

Bluetooth är den teknik som valts för det massa nätverket eftersom det är lågenergi och ger en grönare lösning än wifi som inte tappar batterierna från nätverksbidragsgivarna. (Den är utformad för att alltid köra i bakgrunden och använda mindre än 3% av ett smartphonebatteri per dag).

Bild av jordklotet och textläsning: Gå med i Citizen Network och börja tjäna pengar

Citizen Network är ett säkert sätt för alla med en smartphone att tjäna pengar på något så enkelt som en promenad genom staden.

Som sagt kan appen också köras i Expert Mode, ett mindre resursvänligt alternativ som gör att den kan fungera i systemets förgrund. Detta säkerställer bästa prestanda och ger användaren fler möjligheter att tjäna cryptocurrency-utmärkelser. Beloppet för varje utmärkelsen är beroende av flera faktorer, inklusive anslutningskvalitet, mängden överförd data och värdet på IoT-enheten.

Data om Nodle-nätverket dirigeras för närvarande via en server som hanteras av organisationen, men det är bara en kortsiktig lösning.

“Vi vill inte bli en central punkt för misslyckande,” sade Garrett. “Vår vision, som beskrivs i vår vitbok, är att ställa in flera servrar lokalt, och i slutändan vill vi att alla ska kunna snurra upp en server och bli en del av detta nätverk för att rutta data.”

Real-Word-användningsfall för utvecklare och tillverkare

Nodle-nätverket fungerar bra med flera befintliga IoT-lösningar, såsom smartur, spårningsenheter, sensorer, fitness trackers, smarta apparater och smarta bilar. Det tillhandahåller också en alternativ inkomstkanal för enhetstillverkare, nätoperatörer och apputvecklare.

Garrett tillade att tillverkarna nu har möjlighet att ansluta enheter till internet överkomligt – utan mobilavgifter eller anpassad hårdvara. Sådan teknik skulle kunna användas för att förbättra effektiviteten i byggbranschen, längs leveranskedjan och därefter.

“Vi arbetar med en nationell järnväg för att sätta taggar på alla deras tillgångar så att de kan se i realtid hur dessa tillgångar används – och hitta dem om de inte används,” sade han. “Vi pratar också med en verktygstillverkare som vill bädda in Bluetooth direkt i ett verktyg för att vidarebefordra dataanalys till molnet.”

I järnvägsscenariot ger Nodle företag möjlighet att handla med mobilbaserade spårare placerade på tågkomponenter för upp till 20 Bluetooth-taggar, alla för samma pris.

“Om du minskar kostnaderna för att ansluta små enheter till internet med storleksbeställningar, förändrar det allt,” sade Garrett. ”Så småningom kommer vi att se engångschips som kostar mindre än en dollar och är optimerade för artificiell intelligens (AI). De kommer att ligga precis vid kanten och samla in data. ”

Just lanserad: Nodle Cash-appen

Garrett sa Nodles långsiktiga mål är att ansluta och säkra 1 biljoner IoT-enheter. Under tiden lanserade organisationen just Nodle Cash-appen, som ger alla med en smartphone möjlighet att få kryptobonus för att bidra till nätverket.

Eftersom Nodle är ett sekretess-första nätverk, spårar eller säljer inte appen användarnas data. I slutändan främjar företaget integritet genom respekt, förtroende och etiskt beteende.

“Uber-förare, eller till och med människor som bara går mycket, kan dra stor nytta av att ha en app som denna på sin telefon som bidrar till vårt nätverk och tjänar cryptocurrency,” sade han. “Vi gör det nu lätt för någon att ladda ner Nodle Cash-appen och bli involverad.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector