Lås upp värdet i data: Hur Ocean Protocol utnyttjar Blockchain-teknik för att gnista skalbar och säker datadelning för AI

TL; DR: För närvarande har bara ett litet antal företag möjligheterna att utnyttja big data för att göra framsteg inom teknik för artificiell intelligens. Och det är inte av en slump att samma företag har kommit att styra hur data köps, säljs och används. Ocean Protocol bildades för att ändra det. Denna nya decentraliserade datormarknad syftar till att ansluta datahållare som är villiga att sälja sin information till forskare, forskare och företag som bygger program för konstgjord intelligens. Genom att hålla användardata decentraliserade, sade grundaren Bruce Pon att han förväntar sig att Ocean Protocol ska etablera nya blockchainbaserade ekonomier som utjämnar tillgång till data.


2016 producerade världen 16ZB data (det är zettabyte – var och en motsvarar 1 miljard terabyte). Emellertid analyserades endast 1% av den informationen någonsin.

Bruce Pon och Ocean Protocol strävar efter att decentralisera tillgången till den informationen och ge datahållare kontroll över deras information och syftar till att låsa upp den rika potentialen i oanvänd data och dess inverkan på artificiell intelligens. Dataägare behåller kontrollen över sin information och ställer villkoren under vilka andra kan betala för och få tillgång till uppgifterna.

“Det viktigaste förslaget är förmågan att köpa och sälja data säkert,” sade Bruce. ”I ett nötskal tillåter Ocean Protocol algoritmer och modeller att komma till data, bli tränade och sedan lämna utan att avslöja uppgifterna eller ta en kopia. Detta ger dataägarna komfort att dela sina data. ”

Skapa en global datakonomi med rimliga priser och smarta kontrakt

Med databranschen kretsar kring transaktioner som innehåller information från tusentals människor åt gången, har en enskild information vanligtvis inte tillräckligt med värde för att stödja transaktioner i den skalan.

“Tidigare, om data skulle handlas, var det nödvändigt att ha ett tillräckligt högt värde för att göra det värt det att träffa en bilateral affär,” sade Bruce. “De flesta uppgifter hade inte ett högt pris, så inga marknader kunde utvecklas.”

Men genom att utnyttja kraften från blockchain-teknik och smarta kontrakt för att digitalisera transaktionsprocesser kan Ocean Protocol mer sömlöst ansluta datahållare till forskarna och utvecklarna som arbetar med datahungande konstgjorda intelligensprojekt.

“Ett komplett ekosystem runt dataekonomin är nu möjligt eftersom blockchain-teknik minskar kostnaderna för triangulering, överföring och förtroende, samtidigt som den ökar koordinationens skalbarhet över hela världen,” sade Bruce.

Smarta kontrakt, eller datorprotokoll som underlättar och upprätthåller standarder och bestämmelser för ett kontrakt, stöder ytterligare användarnas förtroende genom att möjliggöra transaktioner att ske säkert och utan tredje part.

“Smarta kontrakt tillåter datahållare att programmera villkoren för åtkomst, som sedan genomförs med perfekt precision,” sade Bruce. ”Detta ger datahållare och köpare öppenhet, säkerhet och garantier för betalning och användning. Nu, med Ocean Protocol, kan du börja skapa datamarknader där värdet på data kan vara mycket lägre eftersom processen digitaliseras och styrs av smarta kontrakt. Det betyder att en dataekonomi kan börja bildas på global basis där data låses upp och prissätts rättvist. ”

Framgångsrik utvecklingskarta kulminerar vid betalansering

Till skillnad från de flesta aktuella datormarknader gör Ocean Protocol datahållare att behålla kontrollen över sin information – det finns inget centralt arkiv som kan nås felaktigt, missbrukas eller utnyttjas.

Det var det som gjorde att parning av ett decentraliserat system och blockchainbetalningar så tilltalande för Bruce, som också grundade BigchainDB, som blandar fördelarna med distribuerade databaser och traditionella blockchains.

“Från våra erfarenheter av blockchain, AI och data kände vi att det fanns mycket värde i data som var oanvända,” sade han. ”Det beror på att människor är rädda för att förlora kontrollen och inte få betalt. Blockchain hjälper till att lösa detta genom att ge verktygen för människor att äga och kontrollera sina data. ”

För att göra Ocean Protocol till verklighet skapade grundarna och 30-plus teammedlemmarna en 18-månaders utvecklingsplan. Sedan november 2017 har Ocean Protocol lockat miljoner dollar till investeringar genom distribution av tokenfrön och upprättandet av marknadsramen.

Bild av Bruce Pon med banner av Ocean Protocol

Med Ocean Protocol syftar Bruce Pon till att decentralisera datamarknadsplatser och låsa upp potentialen i outnyttjade data.

“Vi följer inte trenderna,” sade Bruce. ”Snarare försöker vi bygga verktyg och integrationer som kan påverka det största antalet användare. Våra målanvändare är utvecklare som kan bygga marknadsplatser och verktyg ovanpå Ocean, samt datavetare som vill ha tillgång till data. Innan vi beslutar vilka integrationer och verktyg som ska byggas, arbetar vi definitivt med kollaboratörer och utvecklare för att prioritera. ”

Ocean Protocol-teamet slutförde affärs- och tekniska vitböcker och främjade en öppen källkod av bidragsgivare och affärssamarbete. Snart lanserar Ocean Platform den första versionen av sitt beta-nätverk.

“Detta är en stor milstolpe för projektet och teamet och är en grön flagga för dataforskare och utvecklare att börja bygga och använda Ocean Protocol,” sade Bruce. “Det är ett spännande ögonblick.”

Främja engagemang bland dataleverantörer, konsumenter och marknader

Sedan starten har Ocean Protocol varit ett öppen källkodsprojekt. Bruce uppmuntrar andra att utvecklas ovanpå protokollet för att skapa marknadsplatser, identifiera buggar och lägga till nya funktioner.

“Hur Ocean skiljer sig från andra projekt är att det är en allmän plattform för datadelning som gör att algoritmer, beräkningar, lagring och andra tjänster kan interagera utan någon central samordning eller orkestrering,” sade han. “Detta är unikt eftersom det innebär att utvecklare och datavetare helt och hållet kan äga och kontrollera deras kod och data ovanpå Oceanen.”

Ocean Protocol-familjen av datavetare, AI-proffs, blockchain-experter och utvecklare samlas regelbundet vid evenemang. Ocean Protocol Ambassador-programmet försöker ytterligare involvera passionerade följare av projektet. Ambassadörer kommer att ha en direkt inverkan på Ocean Protocols expansion och kan njuta av exklusiva webbseminarier och videosamtal med Ocean-teamet. Mer erfarna utvecklare kan delta i vederlag för att tjäna Ocean Tokens.

“Vi driver ständigt gränserna med vår forskning om limningskurvor, token-kuraterade register, token engineering och smarta kontrakt relaterade till dataekonomin,” sade Bruce. ”Eftersom resurserna är digitala är det vettigt att kontrollera åtkomst och garantera exekvering med smarta kontrakt och en digital valuta. Det är en enhetlig strategi för att minska friktioner när det gäller att hitta och köpa data, samtidigt som deltagarna ger trygghet och säkerhet. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector