Genedata: Avancerade mjukvarulösningar hjälper biofarmaceutiska företag att automatisera komplexa processer och effektivisera arbetsflöden

TL; DR: Genedata hjälper till att förvandla stora datamängder till viktiga vetenskapliga upptäckter genom att tillhandahålla tidsbesparande programvara, konsulttjänster, molnhosting och operativt IT-stöd hjälper företag att öka hastigheten med hur de arbetar. Genom att automatisera komplexa experimentella processer hjälper företaget forskare att identifiera blindgångar tidigt i R&D-process, vilket sparar biofarmaceutiska organisationer miljontals dollar. Dr. Othmar Pfannes, grundare och verkställande direktör för Genedata, delade med oss ​​hur Genedata kombinerar expertis från forskare och programvaruingenjörer för att göra R&D mer effektiv.


För biofarmaceutiska forskare som analyserar stora datalängder kan den vetenskapliga processen vara mycket långsam.

Men det är där Genedata kommer in. Företaget tillhandahåller företagsprogramvara, konsulttjänster och IT-hantering till biofarmaceutiska företag för att automatisera komplexa processer och effektivisera arbetsflöden.

Företaget samarbetar med de 50 bästa biofarmaceutiska företagen över hela världen genom att producera mjukvara som analyserar terabyte av vetenskaplig information genererad av modernaste laboratorieteknologier. Till exempel hjälper programvaran att upptäcka genetiska markörer för att förutsäga bröst- och äggstockscancer eller stöder företag som beslutar att avsluta projekt tidigt i forsknings- och utvecklingsprocessen – vilket sparar månader av arbete och miljoner dollar.

Faktum är att grundare och VD Dr. Othmar Pfannes anser att några av företagets största resultat är att hjälpa sina kunder att bli effektivare genom att stödja dem att misslyckas med projekt tidigt innan de slösar bort investeringar.

“Vår programvara kan mycket tidigt förutsäga om en läkemedelskandidat kommer att fungera som den ska eller har vissa biverkningar som inte kommer att vara bra på lång sikt,” sade han och tilllade att företag annars inte skulle ta reda på dessa fakta tills kliniska prövningar.

Genom att effektivisera de vetenskapliga processerna hjälper företag att arbeta mer effektivt och på större skalor, eftersom Genedata-system gör det möjligt för forskare att fånga, bearbeta och analysera mer data.

“Vi tittar på olika experimentella arbetsflöden och försöker göra dem konsekventa, med fokus på att automatisera dem och göra dem så skalbara som möjligt,” sade Othmar. ”Vi ser att automatiserade arbetsflöden blir mer och mer värdefulla för biofarmaceutiska företag för att generera nästa generations läkemedel, och därför vill vi automatisera dem så att de kan generera dessa läkemedel så effektivt som möjligt. I slutändan söker vi automatisera komplexa vetenskapliga processer. Det är vårt bidrag till marknaden. “

Uppmuntra samarbete mellan forskare och programvaruingenjörer

1997 var Human Genome-projektet i full gång. Världens största samarbetsvetenskapliga forskningsprojekt syftar till att sekvensera och förstå alla gener som finns i mänskligt DNA. För Othmar gav projektets fart en betydande möjlighet att hjälpa läkemedelsindustrin att analysera och hantera de stora datamängderna.

Bild av Dr. Othmar Pfannes och Genedata-logotypen

Dr. Othmar Pfannes skapade Genedata som svar på den växande mängden data om genetisk sekvens som samlas.

“Vi ville skriva programvara för att hjälpa läkemedelsorganisationerna att känna till den informationen,” sade han. “Vi ville skapa mjukvaran och infrastrukturen bakom den för att lagra och bearbeta all information.”

Genedata blandade vetenskap och teknik från början genom att få beräkningsforskare och labbforskare att arbeta med programvaruingenjörer.

“Vi satte inte människor i olika silor, men vi såg till att de arbetade tillsammans från dag ett,” sa Othmar. “Forskarna måste förstå komplexiteten i mjukvaruutveckling, och programvaruutvecklarna måste förstå vad forskarna letar efter när det gäller hur de vill använda programvaran. Att få dem att samarbeta har varit en viktig del av vår framgång. ”

Anpassning till 20+ års ny teknik och utmaningar

Att ha forskare och programvaruingenjörer arbeta hand i hand har också hjälpt Genedata att utvecklas under de senaste 21 åren, eftersom Othmar beskrev företagets väl avrundade strategi för anpassning och förändringar i teknikbehov.

“Ursprungligen såg vi det som ett rent mjukvaruproblem,” sade han. “Nuförtiden ser vi det som ett beräkningsproblem, som inkluderar hårdvara, mjukvara och att ta hand om logistik, processer och infrastruktur samt ett företagskulturfråga.”

Att driva mycket av förändringen i Genedatas erbjudanden är helt enkelt den växande mängden data som måste lagras, behandlas och analyseras.

Bild av en forskare som bedriver forskning

Genedata kombinerar expertis inom vetenskap och mjukvaruteknik för att effektivisera biofarmaceutisk forskning och utveckling.

“Tidigare har datamängderna ökat med storleksordrar mer än jag förväntade mig, och det verkar som om det kommer att fortsätta i framtiden,” sade Othmar. “Datautmaningarna har blivit enormt större än jag förväntade mig för 20 år sedan.”

Men datautmaningen är också en möjlighet för Genedata, särskilt när kunder i allt högre grad lagrar information i molnet. Förutom att bara leverera programvara tillhandahåller Genedata också IT-relaterade operativa tjänster, såsom övervakning av mjukvaruprestanda och hjälp med underhåll och uppdateringar.

“Vi kan gå direkt till Amazon eller Azure eller Google och i princip driva programvaran där,” sade Othmar. ”I gamla dagar var vi tvungna att gå in i datacentra för läkemedelsorganisationer, vilket var mycket svårare på grund av säkerhetsproblem. Molnet gör det enklare att tillhandahålla dessa operativa IT-tjänster. ”

Använda konstgjord intelligens för att upptäcka nästa generations läkemedel

Enligt Othmar kommer konstgjord intelligens att vara en viktig drivkraft för Genedata-innovation under de kommande åren. Företaget, som har flera artificiella intelligensrelaterade projekt i rörledningen, använder redan djup inlärning för att hjälpa forskare att minska den tid som krävs för att kategorisera cellprover.

“Vi tittade på ett arbetsflöde som är extremt manuellt, som tar flera personer tre eller fyra månader i taget,” sa Othmar. “Med vår programvara tar uppgiften nu bara några minuter.”

På liknande sätt arbetar Genedata för att påskynda identifieringen av virala föroreningar i biofarmaceutiska prover som är viktiga för tillverkningen. Biosäkerhetsbedömningar genererar enorma mängder genomiska data som kan vara tidskrävande att analysera. Tidig upptäckt av kontaminering tillåter organisationer att lösa problemet innan de måste stänga av hela anläggningar, sade Othmar, vilket kan kosta hundratals miljoner dollar och ibland innebär att företagen inte kan generera ett läkemedel på ett år eller längre.

Genedata-programvaran stöder många olika instrument och tekniker, som alla genererar mycket komplexa och värdefulla data. Ett annat exempel där Genedata för närvarande är aktivt är karakteriseringen av proteiner – skapa ett fingeravtryck med ett proteins specifika egenskaper.

“Proteiner, även känd som biologik, är nästa generations läkemedel, och vi har en mycket stark position redan idag för att hjälpa biofarmaceutiska företag att besluta om kvaliteten på denna molekyl mycket tidigt i upptäckten, hela vägen till tillverkning,” Othmar sa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector