DokuWikis enkla men ändå kraftfulla program med öppen källkod gör det möjligt för individer, lag och företag att skapa, dokumentera och samarbeta

TL; DR: DokuWiki har skapats med enkelhetens kraft i åtanke och blivit en populär programvara med öppen källkod för både individer och företag. Den PHP-baserade plattformen, som särskilt inte kräver en databas, är både lågt underhåll och mångsidig. Med anpassningsalternativ genom en mängd olika plugins och stöd från en energikälla med öppen källkod, ger DokuWiki användare möjlighet att skapa och samarbeta redigera innehåll – gratis.


Som “ukulele” och “Lanai”, “” wiki “är ett lånord: används på engelska men stulet från en annan – i detta fall Hawaiian.

1994 tog Ward Cunningham en resa till Honolulu, där han åkte Wiki Wiki Shuttle när han anlände till den lokala flygplatsen. Ordet, som betyder “snabb” på Hawaiian, inspirerade honom att namnge sin nya webbplattform “WikiWikiWeb.”

Termen “wiki” blev snart allestädes närvarande, och beskriver en webbplats som gör det möjligt för användare att publicera och ändra innehåll via en webbläsare. Idag finns wikis i många smaker, utvecklade på olika programmeringsspråk med licenser från öppen källkod till egenutvecklad.

DokuWiki är till exempel en open-source, PHP-baserad plattform som inte kräver en databas, vilket gör det enkelt att använda med låga systemkrav.

DokuWiki Grundare Grundare Andreas Gohr och företagslogotyp

Grundare Andreas Gohr skapade DokuWiki för personligt bruk, men det har nu fått stöd från en aktiv gemenskap.

DokuWikis tagline, “Det är bättre när det är enkelt”, säger allt – programvaran är enkel att installera, använda och underhålla.

Men enkelt betyder inte begränsat. DokuWiki är populärt bland både individer, små team och företag, med inbyggda åtkomstkontroller och en mängd gratis plugins som utökar funktioner för en rad användningsfall. Med ett bakåtkompatibelt system och en aktiv gemenskap som är villig att svara på frågor och dela sina erfarenheter är DokuWiki ett enkelt men kraftfullt verktyg som gör det möjligt för användare att skapa och samarbeta redigera sidor utan kostnad.

En mångsidig Wiki med lågt underhåll som inte kräver en databas

Grundare Andreas Gohr skapade programvaran som ett sätt att dokumentera sitt arbete som en sysadmin. “Jag behövde något som inte krävde en databas, och jag ville kunna komma åt min dokumentation, även om jag var tvungen att ta bort den från en band-säkerhetskopia,” sade han. “Det fanns redan några öppna wiki-källor, särskilt MediaWiki, men de krävde alla en databas.”

Andreas lekte inledningsvis med ett system baserat på AWK-programmeringsspråk och shell-skript innan han beslutade att gå med PHP. “Jag bestämde mig äntligen att skriva mitt eget system i PHP, och den första grova prototypen gjordes på en helg,” sade han.

Skärmdump av webbplatsen DokuWiki

Håller det enkelt: DokuWiki byggdes med både funktionalitet och användbarhet i åtanke.

Funktioner som sidhistorik, stöd för flera användare och listor för åtkomstkontroller kom senare. När han ursprungligen utvecklade DokuWiki berättade Andreas att hans övergripande mål var att skapa något enkelt att installera och använda.

“Detta innebär att kärninstallationen bör köras på vilken standard som helst webbhotell utan behov av något speciellt,” sade han. ”Om den har PHP, kommer DokuWiki att köras på det; funktionen utan databas som behövs spelar väl in i det. ”

Vid installationen innehåller programvaran alla standard wikifunktioner samt förnuftiga standardinställningar. Andreas sa att det tar bara en halvtimme för de flesta användare att komma igång. “Det är mycket lättare och snabbare att komma igång med en DokuWiki än med många andra wiki-lösningar där ute,” sade han.

För att bevisa det rekommenderar Andreas att du testar programvaran själv – det är ju gratis, snabbt och lättanvänt.

Fokuserat på bakåtkompatibilitet och en trendbeständig strategi

Wikier har blivit allt populärare under det senaste decenniet. De har använts för att kommunicera, dela kunskap och data och förbättra samarbetet med små eller inga tillhörande kostnader. “Wiki-konceptet har visat sig vara en mycket effektiv mekanism för samlingsinriktad information, och DokuWiki är ett utmärkt genomförande av det,” sa Andreas.

DokuWiki grundades 2004 och har också varit en beprövad representation av detta koncept. Under de 14 år sedan Andreas lanserade programvaran har han observerat mer än ett par wikimotorer och wikibaserade företag kommer och går.

“Idag är det mycket få av dessa motorer och företag som fortfarande finns – men DokuWiki finns fortfarande, för dess mål var aldrig att följa trender, utan att lösa ett problem och lösa det bra, oavsett om wikier var hip eller inte,” sa Andreas.

Uppdraget bakom DokuWiki är att tillhandahålla en kvalitetsplattform optimerad för prestanda. I stället för att jaga trender håller Andreas ögonen på det växlande PHP-landskapet. “Med PHP7 blev språket mycket modernare och snabbare,” sade han. “Att föra kodbasen upp till moderna standarder är en lång och pågående process.”

Bakåtkompatibilitet, eller att se till att programvaran är kompatibel med tidigare versioner av produkten, är ett betydande problem för Andreas. “Tusentals människor förlitar sig på DokuWiki varje dag, så vi strävar efter att hålla uppgraderingar så smärtlösa som möjligt,” sade han. “En stor bit kod i varje ny utgåva är faktiskt refactored och städas upp men osynlig för slutanvändaren.”

Utökade funktioner genom bidrag till ett robust plugin-system

Andreas sa att DokuWiki-användare kör spektrumet, från utvecklare och administratörer av webbplatser till företag som vill utnyttja den kostnadsfria programvaran för att skapa kunniga baser och system för innehållshantering. Inbyggda mekanismer för åtkomstkontroll tillåter användare att manuellt begränsa åtkomsten till specifika sidor och namnutrymmen, en funktion som Andreas sa att företag vanligtvis tycker att det är attraktivt.

Med ett namn som DokuWiki är det också vettigt att olika open-source och kommersiella projektgrupper är beroende av programvaran för offentlig dokumentation. Andreas sa att wikier är användbara för dokumentation i allmänhet, men han tror att DokuWiki gör ett bättre jobb än de flesta.

Plattformens dokumentationsvänliga funktioner inkluderar sektionredigering; en intuitiv men ändå kraftfull konfigurationshanterare; sofistikerade men lätt administrerade kontroller; och automatiska tjänster inklusive inre indexering, bakåtlänkar och en innehållsförteckning som genereras för varje sida.

Ikoner som representerar DokuWiki-plugins

DokuWiki-plugins gör det möjligt för användare att utöka plattformens funktioner samtidigt som själva wiki-enheten är så enkel som möjligt.

“Flexibilitet är förmodligen den bästa fördelen som kommer att tänka på,” sade han. “Till slut tror jag på filosofin om att använda rätt verktyg för jobbet – och DokuWiki kan vara rätt verktyg för många jobb.”

Ett kraftfullt plugin-system byggt av DokuWikis livliga community möjliggör ett brett spektrum av användningsfall utöver en traditionell wiki. Andreas berättade att han undviker funktionskryp – en tendens att lägga till fler och fler funktioner, i slutändan överkomplicera en produkt.

”Nya utgåvor kommer sällan med nya funktioner; istället fokuserar vi på att förbättra vad som finns där och ge pluginförfattare mer kontroll över alla aspekter av wikin, ”sade han. “På så sätt kan du välja de förbättrade funktioner du verkligen behöver genom att installera rätt plugins.”

En dynamisk gemenskap med stöd för mer än 50 språk

Eftersom programvaran är öppen källkod kommer DokuWikis utvecklare från hela världen och anställs på frivillig basis. Plattformens gränssnitt är tillgängligt på mer än 50 språk och inkluderar stöd för höger-till-vänster beräkning.

“Vi inkluderade dessa funktioner mycket tidigt, och jag tror att det hjälpte till att bygga en mycket internationell användarbas,” sa Andreas.

Liksom med många öppna källkodsplattformar lever en grannandes liv och väl inom DokuWiki-samhället. “Vi har ett mycket aktivt användarforum – i allmänhet är alla diskussioner och beslut offentliga, så användare kan delta i när som helst och göra sig själva hörda.”

Gemenskapens medlemmar hjälper ofta varandra med uppgifter som ”wiki trädgårdsskötsel”, vilket innebär att rätta till stavfel, översätta sidor till lokala språk och uppdatera dokumentationssidor. Andra hjälper genom att svara på forumfrågor, dela erfarenheter via sociala nätverkssajter eller skriva för företagets e-nyhetsbrev. Användare med utvecklingserfarenhet kan testa plugins, fixa buggar, rensa upp koden eller hjälpa till att implementera nya funktioner.

“Människor är vänliga och hjälpsamma mot varandra, och det är fantastiskt att se vilken typ av saker folk bygger med DokuWiki,” sa Andreas. “Och naturligtvis går ett stort utrop till de hundratals pluginförfattare som implementerade sina egna idéer ovanpå DokuWiki och gör det tillgängligt för alla.”

“Wiki” kan betyda “snabbt” på Hawaiian, men det är uppenbart att användare är villiga att lägga stora mängder tid på att förbättra plattformen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector