Designad för utvecklare: Bluefishs källredigerare för öppen källkod stöder ett hav av programmerings- och markeringsspråk

TL; DR: Bluefish, en robust kodredigerare byggd för programmerare och webbutvecklare, har hjälpt användare att öka effektiviteten sedan 1997. Öppna källkodsprogrammet stöder flera språk, vilket gör det möjligt för användare att snabba utvecklingen – även när de arbetar med stora kodbaser. Under åren har bidragsgivarna polerat Bluefish till nästan perfektion och fokuserar nu på att göra små förbättringar baserade på feedback från användare.


Idag är det inte svårt för utvecklare som är specialiserade på ett språk att hitta en kodredigerare byggd för deras behov. JavaScript och PHP-specifika lösningar är till exempel rikligt.

Men hur är det med dem som måste kasta sina nät över flera programmerings- och markeringsspråk? Enligt Olivier Sessink är Bluefish den perfekta fångsten. Den kraftfulla open source-redigeraren, designad för utvecklare, har en rad funktioner som sällan finns på marknaden.

Blåfisk

Bluefish har underlättat programmeringen för utvecklare sedan 1997.

“Bluefish är mer en generisk redaktör genom att den kan göra allt – och göra det i skala”, sa Olivier till oss. “Även om en PHP-specifik redigerare skulle vara bättre för ett PHP-enda projekt, kommer Bluefish att låta användare navigera genom stora kodbaser med alla typer av sökning och ersätta funktioner för att lösa problem snabbt.”

Den fria programvaran har gjort en stänk sedan Olivier utvecklade och släppte den 1997. Han berättade för oss att Bluefish är ett bäst alternativ i klassen för att arbeta på större och äldre webbplatser, särskilt de som skapades före WordPress-gryningen..

“Idag är de flesta webbplatser inte byggda med flera sidor – bara kod och en databas”, sade han. “Men det finns fortfarande en hel del webbplatser byggda för länge sedan med massor av information på hundratals sidor.”

När du arbetar med denna typ av webbplatser är Bluefish blixt-snabb. Olivier berättade att han lyckades bekräfta redaktörens förmåga att tillämpa regelbundna uttryck på tusentals filer samtidigt.

“Det finns nästan inget annat sätt att ladda hundratals sidor och använda sök och ersätt för att ändra reklamkod eller ersätta filblad,” sade han. “Av denna anledning tenderar utvecklare som hanterar flera projekt med hundratals filer och olika kodbaser att älska Bluefish.”

Under åren har bidragsgivarna utvecklat produkten via nya funktioner, buggfixar och GUI-förbättringar. För att gå framåt behövs bara små tweaks för att hålla användarna nöjda och programvaran fungerar som bäst.

Hjälp användare att manipulera kod i över två årtionden

När Olivier startade Bluefish för nästan ett århundrade sedan, sa han att Sun Solaris var den professionella värdplattformen som valts, med Linux och Apache webbserver som släpper efter sig.

“På grund av detta var det många utvecklare som var tvungna att använda olika plattformar – och jag var en av dem,” sade han. “Vi hade en Linux-ruta eller en Solaris-ruta som server, och sedan hade vi Windows, eller några människor hade en Mac, med utvecklingsprogramvara på den.”

Eftersom virtualisering ännu inte var en livskraftig lösning, sade Olivier att det var vanligt att utvecklare behöver två datorer – en fungerar som en server och en tillhandahåller utvecklingsprogramvara. För att avhjälpa detta problem skulle utvecklare behöva ett program för redigering av flera plattformar som kan köras på de flesta desktopoperativsystem.

En öppen källkods bidragsgivare som arbetar med en bug fix

Öppna källkods bidragsgivare har stött den kostnadsfria GUI-redigeraren i nästan ett kvartal.

Samtidigt som Olivier arbetade för att bygga den kodredigeraren, träffade han Chris Mazuc, en utvecklare som arbetade på en liknande lösning, i ett teknikforum. Oliviers redaktör var robust men saknade specifika HTML-funktioner, medan produkten Chris utvecklade innehöll HTML-stöd men en svag redaktör.

“Vi beslutade att kombinera våra utvecklingsinsatser, och innan vi visste ordet av det, gick några fler bidragsgivare med, de flesta antingen var egenföretagare för att arbeta för små webbutvecklingsföretag,” sade Olivier. “Det kom oss ganska långt när det gäller fart.”

Idag kör Bluefish på en mängd olika operativsystem, inklusive Linux, FreeBSD, macOS, Windows, OpenBSD och Solaris, och stöder flera språk.

Förutom att hjälpa utvecklare att hantera flera projekt med hundratals filer och olika kodbaser, är open source-verktyget bra för att ta kontroll över din kod.

“Vissa utvecklare som vill arbeta med vanlig HTML gillar verkligen Bluefish eftersom det inte finns för många hinder,” sade han. ”Till exempel produkter från Adobe tenderar att komma på mitt sätt där Bluefish inte gör det (enligt min mening). Kärnan är bara en vanlig textredigerare som låter dig ange vad du vill, men sedan har de funktioner du behöver för att effektivisera ditt arbete. “

För detta ändamål är GUI-redigeraren utformad för att ge en snabb, lätt och frustrationsfri upplevelse, med en användbar sidobar för utdrag för anpassade dialog- och genvägstangenter, automatisk återställning av ändringar i modifierade dokument och till och med ett programmeringsspråk- medveten stavningskontroll.

Utnyttja kraften i öppen källkod till hastighetsutveckling

Det faktum att programmerare och designers har samlats genom åren för att hjälpa Bluefish att växa är ett bevis på kraften i öppen källkod och stödet från dess livliga samhällen.

“Vi ville inte tävla med varandra på vår utvecklingsplattform – vi ville tävla med varandra för att bygga de bästa webbplatserna,” sade Olivier. “Till slut kunde vi hjälpa varandra att påskynda utvecklingen.”

På sin topp hade Bluefish-utvecklingssamhället över 40 bidragsgivare. Olivier har förblivit kärnredigeraren hela tiden, men många funktioner har utvecklats enbart av öppen källkod.

Idag har Bluefish en bra lista med funktioner – från snabba start- och laddningstider och ett gränssnitt med flera dokument till automatisk återhämtning, redigering på hela skärmen och anpassningsbart stöd för programmeringsspråk. Den senaste stora utgåvan kom i form av Bluefish 2.2, som introducerade en helt ny designad sök- och ersättningsfunktion med huvudfönsterintegration, förmågan att växla kommentarer och autokomplettering för användardefinierade funktioner, bland många andra funktioner.

Uppdateringen lägger också till stöd för nya språk, inklusive Google Go, Vala och Ada, och en översynen syntaxskanner som gjorde programvaran snabbare för utvecklare som arbetar med stora filer. Under de senaste åren sade Olivier att Bluefishs öppen källkodssamhälle har fokuserat på mer underhåll, buggfixar och mindre funktioner. Den senaste är Bluefish 2.2.11.

“Numera är Bluefish-utvecklingen inte så snabb som den brukade vara eftersom kärnan är stabil, bunnsolid och snabb,” sade han. “Det är väldigt polerat vid denna tidpunkt.”

Flytta framåt: Fortsätter att göra små tweaks via användarbegäranden

Medan Bluefishs vatten förblir relativt lugnt, sade Olivier att han fortsätter att göra små förändringar baserade på feedback från användare. Till exempel bad en användare nyligen om en integration med ESLint, ett analysverktyg för att göra JavaScript-kod konsekvent och felfri.

“Det är lätt att anpassa Bluefish med externa verktyg och kommandon,” sade han. ”Jag hjälpte till med att skicka en enda rad för konfigurationen, och nu finns ESLint-kodanalys tillgänglig från huvudmenyn. De flesta av de senaste utvecklingen härstammade på samma sätt – genom användarförfrågningar. ”

För det mesta är Bluefish-projektet en väloljad maskin, och eftersom det är öppen källkod ser dess utvecklare inte till några speciella intressen.

“Vi lägger bara långsamt, långsamt till nya funktioner på förfrågningar – inga större förändringar behövs,” sade Olivier. ”Jag tror att de flesta av utvecklarna är mycket nöjda med resultatet. Och i öppen källans anda känner ingen pressen att göra något stort. ”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector