10 väsentliga cPanel-inställningar för nybörjare

Är du ny på cPanel? Det finns mycket att se, lära sig och göra när det gäller att använda den här kontrollpanelen för att hantera din webbhotell.


Men när du precis börjar är det viktigt att snabbt identifiera de rätta sakerna att göra och sedan göra dem rätt. Besökare på webbplatsen kommer att vara nöjda, värdens säkerhet kommer att vara snäv och du kommer att vara välinformerad och kontrollerad.

1. Åtkomst till cPanel

Det kan låta uppenbart, men inget av följande kommer att vara till någon nytta för dig om du inte har åtkomst till cPanel. För att göra detta, ta reda på IP-adressen för din webbplats. Du kanske kan använda domännamnet på din webbplats direkt, men IP-adressen ska alltid fungera.

Skriv sedan detta i din webbläsare:

https: // your_IP_address_here: 2083

Du kommer att ersätta “din_IP_adress_här” med den verkliga IP-adressen på webbplatsen. Ytterligare “: 2083” i slutet är portnumret som sedan leder dig till cPanel-installationen för din webbplats.

Åtkomst till cPanel

2. Förstärk din säkerhet

När du har loggat in på cPanel, se till att ingen annan kan stjäla ditt cPanel-ID, vare sig som användare eller administratör.

Bästa lösenordspraxis gäller. Ändra ditt lösenord med ofta intervall, lämna det inte där det kan ses och använd en kombination av tecken som inte kan gissas av andra.

Detta innebär att du undviker att använda alla ord du kan hitta i en ordlista och alla sekvenser med tecken som är kopplade till dig (till exempel ditt födelsedatum eller namnet på din hund).

Kom också ihåg att göra detta för varje lösenord du har för dina olika cPanel-aktiviteter (användare, administratör, FTP och så vidare). Lyckligtvis tillhandahåller cPanel ett verktyg för att hjälpa dig – det är cPanel-lösenordgeneratorn på skärmen.

Förstärk din säkerhet.

3. Kontrollera Disk Space Use

Det är bra att ha webbplatser och deras databaser fyllda med innehåll som besökare uppskattar. Det är inte bra att stöta på begränsningar av hårddiskutrymme som hindrar dig eller andra behöriga användare att uppdatera eller utöka innehållet.

Funktionen cPanel-diskutrymmesanvändning visar hur du använder den här resursen och vilka filer och kataloger som tar mest utrymme.

Kom ihåg att diskutrymme kan fyllas med e-postmeddelanden och information om webbplatslogg samt med innehåll. Om du ser att användarens underkataloger ballonerar utifrån proportioner, kanske du vill ställa in gränser för det maximala diskutrymme som tilldelats varje individ.

Kontrollera användning av hårddiskutrymme

4. Inställningspanelen

Om du inte redan har gjort det, ta en rundtur i fönstret cPanel “Inställningar”. Detta har några fina, användbara funktioner som hjälper till att påskynda dina framsteg till bekräftad cPanel-användarstatus.

För en sak har panelen funktionen Ändra lösenord, som låter dig ansluta det starka lösenordet du genererade i steg två. För en annan har guiden Komma igång som hjälper dig att definiera grundläggande preferenser för hur du interagerar med cPanel.

Andra användbara resurser inkluderar videohandledning som täcker hur man kan utföra olika aktiviteter inom cPanel.

Inställningspanelen

5. Inställningar för domäner, underdomäner och omdirigering

Var annars skulle du hitta inställningar för domäner, underdomäner och omdirigeringar än i rutan cPanel “Domäner”! Bland andra funktioner kan du skapa och administrera underdomäner (som marketing.mysite.com och support.mysite.com).

Du kan också hantera omdirigeringar av domäner så att alla besökare som går till www.amazingproduct.com (det domännamnet du var smart nog att reservera) automatiskt omdirigeras till www.mysite.com eller marketing.mysite.com, till exempel.

I rutan “Domäner” kan du också hantera DNS-poster (domännamnserver), men det är lite utanför artikelns omfattning.

Domäner, underdomäner och omdirigeringsinställningar

6. Inställningar för e-postkonto

Kanske är den första biten information som bekräftas här den primära e-postadressen som används av cPanel för att kontakta dig och meddela dig om olika händelser.

För att kontrollera eller ändra denna information, klicka på “Uppdatera kontaktinformation” i rutan “Inställningar”. Gå sedan till rutan “cPanel Mail” för att hantera olika aspekter av e-postkontona som är associerade med ett domännamn eller en webbplats.

Dessa kontroller inkluderar lägga till eller ta bort konton, ställa in vidarebefordrande adresser från dessa konton, använda filter och auto-responders och blockera oönskade e-postmeddelanden och skräppost.

Inställningar för e-postkonto

7. Ställ in ytterligare säkerhet

Tillbaka till rutan “Inställningar” igen, där du ytterligare kan definiera och förfina din säkerhetspolicy genom att välja de säkerhetsfrågor som ska användas för att verifiera en användares identitet.

Här kan du också hantera verifierade åtkomst-IP-adresser – det är dessa IP-adresser som du kan komma åt cPanel utan att behöva svara på säkerhetsfrågorna.

Kontrollera också att vissa andra funktioner i cPanel är inaktiverade såvida du inte har ett specifikt skäl att använda dem: ingen vidarebefordran av orouterade e-postmeddelanden (kassera dem med ett ERROR-meddelande som returneras till avsändaren), och inaktivera FrontPage-tillägg som möjliggör direkt post för publicering innehåll. Det finns mer – men för en annan tid.

Ställ in ytterligare säkerhet

8. Optimera din webbplats

I rutan “Programvara / tjänster” i cPanel hittar du ett alternativ för att optimera innehållet på din webbplats genom att komprimera den när den begärs av webbplatsbesökare. Detta kan påskynda nedladdning av innehåll och få leenden till besökarnas ansikten.

I den här situationen har du valet att komprimera allt innehåll eller endast specifika typer.

Observera att rutan “Programvara / tjänster” också är platsen för att hantera installationen av ytterligare programvara för din webbplats, till exempel applikationer för att hantera besökares förfrågningar eller köra användarundersökningar.

Optimera din webbplats

9. Hantera databaser

I detta skede flyttar vi ut från nybörjare territorium och till mellanliggande. Du bör antagligen förstå grunderna i standard SQL-databaser som en förutsättning.

Databaser är viktiga för många applikationer, där de kan hålla innehållet som ska visas (produktnamn och priser, till exempel) eller spela in information som skickas in av besökare (namn, kontaktinformation etc.).

Två guider erbjuds av cPanel för att hjälpa dig ställa in både MySQL och PostgreSQL-databaser, två av de populäraste SQL-databasprodukterna som finns tillgängliga idag. Om något av applikationerna eller paketen du installerar i steg åtta behöver någon av dessa databaser installeras kan guiden vara lösningen.

Hantera databaser

10. Titta på dina loggar

Efter allt arbete i stegen ovan kanske du vill veta hur bra din webbplats klarar sig genom att gå till “Loggar” -området i cPanel. Tillgänglig information inkluderar besökarinformation, statistik över webbtrafik och senaste fel som finns på webbplatsen.

Du kan ställa in statistikanalysverktyget du vill använda genom att markera eller avmarkera det.

Titta på dina loggar

Till sist…

Det finns inget äntligen! Informationen ovan hjälper dig att komma igång med att använda cPanel framgångsrikt.

Efter det har cPanel andra nivåer av funktionalitet och sofistikerad utrustning för dig, så när du har blivit bekant med de grundläggande inställningarna ovan kan du se fram emot mer genom att dyka djupare i de olika cPanel-administrationsområdena och -alternativen.

Fotokällor: risingabovereallife.com

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector