V ospredju izobraževanja iz računalništva: Kodable pomaga otrokom doma ali v šoli učiti se programiranja s sprejetjem gamifikacije

TL; DR: Kodable omogoča programiranje izobraževanja otrokom dostopno z zabavnim in zavzemajočim igralskim pristopom. Tako starši kot vzgojitelji lahko uporabljajo učni sistem, ki zagotavlja temelje za spretnosti, ki jih bodo otroci potrebovali za krmarjenje po svojih tehnološko nasičenih prihodnosti. Kodable deluje tudi na orodjih, namenjenih za premostitev tehnološkega vrzeli, ki se pogosto pojavlja med učitelji, starši in učenci, s čimer si utira pot za bolj celostno izobraževalno izkušnjo.


Ljudje majhnih otrok pogosto primerjajo gobce s tem, da zlahka vpijejo informacije okoli sebe. To še posebej velja, če gre za učenje drugega ali celo tretjega jezika, študije pa kažejo, da se naše znanje jezikov s staranjem zmanjšuje.

Iz tega sledi, da mlajši ko je misel, lažje je absorbirati nov programski jezik. Leta 2014 so raziskovalci z več zelo cenjenih univerz uporabili funkcionalno MRI slikanje, da bi odkrili povezavo med računalniškim programiranjem in jezikovnimi procesi v naših možganih.

Zavedajoč se tega, so ljudje v Kodableju zasnovali spletno izkušnjo učenja skupaj z orodji, ki jih starši in vzgojitelji potrebujejo, da otroke naučijo šifrirati.

Kodable logotip

Kodable nudi staršem in učiteljem orodja, ki jih potrebujejo za poučevanje temeljnih konceptov računalništva.

“Obstaja več raziskav, ki dokazujejo, da je lažje naučiti jezik, ko ste mlajši, zato je naša naloga čim prej izpostaviti otroke kodiranju,” je dejal Jon Mattingly, ustanovitelj in direktor Kodableja.

Jon ve, da ta pristop deluje iz izkušenj, saj se je začel učiti kodirati pri komaj šestih letih. “Začel sem z zelo osnovnimi programi, ki so me naučili razmišljati na določen način, na primer strukturirati moja navodila v zaporedju,” je dejal. “To so tiste vrste miselnih paradigem, ki jih je težko pobrati, ko boš starejši.”

Kodable pomaga otrokom predstaviti koncepte, ki bodo s prijaznim in zabavnim igralskim okoljem temeljni za njihovo nasičeno tehnologijo. Učno orodje je odličen vir za domačo ureditev, učitelji, ki ga izvajajo, pa imajo dostop do celotnega učnega načrta, ki vsebuje več kot 70 učnih načrtov.

Z prihodnjimi načrti za pomoč pri premostitvi tehnološkega razkoraka med domom in šolo si Kodable prizadeva pomagati vsakemu otroku zgraditi temelje za učenje 21. stoletja.

Raziščite kodo v prijaznem in privlačnem okolju

Ko je Kodable prvič stopil na trg leta 2011, nam je Jon povedal, da je podjetje eno redkih pionirjev, ki je nudilo zabavno in angažirano izobraževanje o kodiranju, usmerjeno v mlade učence. Od manjše izbire je bila večina možnosti otrokom omejena po obsegu ali nezanimiva.

“Večina jih je bila zasnovana za razvijalce in zasnovana, zato otrokom niso bili vizualno privlačni ali privlačni,” je dejal Jon. “In takrat skoraj ni bilo vrste gamifikacije.”

Jon je dejal, da sta ga in soustanoviteljica Kodable Grechen Huebner že zgodaj navdihnila sistem zgodnjega razvoja jezikov Your Baby Can Read, ki se je nato zelo priljubil. “Hkrati so številni prijatelji mojega soustanovitelja rekli, da želijo svoje štiri- in petletne otroke naučiti šifriranja,” je dejal Jon. “Sestavili smo dva in dva in si mislili:” No, če učimo majhne otroke, da berejo, zakaj jih ne moremo naučiti šifrirati? “

Ker je vse z boljšimi vesoljskimi vesoljci bolje: Gamification doda nov koncept kodiranja.

Danes je Jon dejal, da trg ni niti približno tako redek, kar je delno posledica novih zakonov, ki urejajo tehnično izobraževanje v nekaterih državah. Leta 2017 je na primer Virginija postala prva država, ki je pooblastila izobraževanje iz računalništva v šolah K-12. Letos se je trend nadaljeval, ogromno 33 držav je sprejelo zakonodajo za razširitev programov računalništva K-12.

Zlasti je Pennsylvania vložila več kot 15 milijonov dolarjev nepovratnih sredstev, kar predstavlja največ finančnega zneska, ki ga je država v enem letu namenila za izobraževanje računalništva K-12..

“V sedmih letih, odkar smo začeli, so učitelji prešli od vedenja o kodiranju do uveljavljanja standardov računalništva,” je dejal. “Hladno je biti v ospredju te evolucije.”

Za vzgojitelje: celoten učni načrt za kodiranje K-12

Čeprav številne države zdaj zagotavljajo standarde za izobraževanje iz računalništva, je Jon dejal, da je ta predmet le redko vključen v državno testiranje. Tako pogosto postane stranska težava, ko se učitelji soočajo s preizkusnimi pritiski, osredotočenimi na matematiko in jezikovno umetnost. Tu je Jon rekel, da mora uprava skočiti.

“Ne moreš kriviti učitelja, ker nima dovolj časa čez dan, da bi vse naredil,” je dejal. “Šolska uprava mora podpirati ta prizadevanja in reči:” Poglejte, to bomo prilagodili vašemu urniku, ne da bi se vam zdelo, da bi se morali odpraviti od nikoder dodatnih 30 minut. “

Kodable želi odpraviti stres, ki je povezan z načrtovanjem lekcij, s celostnim učnim načrtom programiranja, osredotočenim na reševanje problemov, kritično razmišljanje, ustvarjalnost, sodelovanje, komunikacijo in računalniško programiranje.

Otroci v vrtcu v drugem razredu se osredotočajo na temeljne logične spretnosti, tiste v tretjem do petem razredu pa jih naučijo brati, spreminjati in pisati skripte prek objektnega programiranja. S partnerstvom s CodeHS – spletno platformo za izobraževanje iz računalništva – Kodable nato razširi svoj učni načrt na učence od šestega do osmega razreda s poudarkom na besedilni kodi.

Nazadnje učenci od devetega do 12. razreda med drugim prejmejo uvod v profesionalne programske jezike, kot so CSS, HTML, Java, JavaScript in Python..

Zagotavljanje temeljnih spretnosti za našo prihodnost

Ni skrivnost, da se ZDA soočajo s pomanjkanjem usposobljenih talentov pri razvijalcih programske opreme. Po poročanju Code.org trenutno obstaja 500.000 nepopolnih programskih delovnih mest v vsaki panogi in državi – številka, ki naj bi porasla za dvakrat večjo stopnjo kot ostala delovna mesta.

Kodable je nalogo, da opravi svojo vlogo pri pripravi otrok 21. stoletja z osnovnimi rešitvami problemov, kritičnim razmišljanjem in programiranjem, ki jih potrebujejo za kodiranje aplikacij, iger in spletnih mest srednje šole.

“Ni nujno, da vemo, kje bo svet čez 20, 30, 40 ali 50 let, vendar vemo, da bodo računalniki igrali celostno vlogo, in poznavanje interakcije z njimi bo bistvena spretnost, “Je rekel Jon. “Resnično smo osredotočeni na to, da otroke pripravimo na uspeh.”

Jon napoveduje, da bo primanjkljaj tehnoloških talentov manjši zaradi pomanjkanja razvijalcev in bolj zaradi pomanjkanja kvalificiranih razvijalcev.

“Velika podjetja, kot so Amazon, Apple, Google in Facebook, najamejo le najboljše – in velikokrat morajo razvijalci velik del svojega življenja v večjem delu življenja odpraviti to raven,” je dejal. “To je tisto, kar poskušamo doseči tako, da bomo študente začeli tako mladi – bodo lahko, če bodo želeli, uspeli v karieri računalništva.”

Prihodnji načrti: Premostitev vrzeli med učitelji in starši

Jon nam je povedal, da je ekipa Kodable navdušena nad sodelovanjem s Code.org na dogodku Hour of Code, ki bo potekal po vsem svetu 9. in 15. decembra 2019 v okviru tedna izobraževanja računalništva.

“Ura kode je zasnovana tako, da kode demistificira in pokaže, da računalništvo ni raketna znanost – vsi se lahko naučijo osnov,” je v izjavi na spletnem mestu dogodka dejal Hadi Partovi, ustanovitelj in izvršni direktor Code.org. “Več kot 100 milijonov študentov po vsem svetu je preizkusilo uro kode. Povpraševanje po ustreznem izobraževanju iz računalništva 21. stoletja prestopi vse meje in ne pozna meja. “

Kodable bo študentom pomagal predstaviti računalništvo s svojim programom za čiščenje plaže, v katerem študentje uporabljajo osnovne koncepte kodiranja za zaščito morskega življenja pred onesnaženjem. Dvonamenski načrt pouka, ki spremlja igro, uči učence o ohranjanju oceanov zdravih, medtem ko se naučijo temeljnih konceptov kodiranja.

V nadaljevanju je Jon dejal, da se bo Kodable osredotočil tudi na odpravljanje vrzeli med starši, učitelji in učenci, ko gre za tehnično izobraževanje.

“Dobro je dokumentirano, da obstajajo vrzeli v dosežkih, ker otroci nimajo krepitve veščin, ki so se jih v učilnici naučili doma,” je dejal. “Menimo, da se kodiranja ne sme poučevati samo v šolah, zato ukrepamo, da bi starši bolj sodelovali pri napredku svojih otrok, da bi ta krog resnično zaključili.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector