The Story Behind Atlantic.Net: Perkhidmatan Terurus dan Alat Canggih untuk Cloud Secure, Dedicated, dan HIPAA-Compliant Hosting

TL; DR: Kami selalu senang berkongsi kisah pelajar yang berjaya dengan memulakan syarikat teknologi di sekolah menengah atau kolej, tetapi ini mempunyai kepentingan khas kerana ia berlaku secara harfiah jauh dari ibu pejabat HostingAdvice. Marty Puranik dan Jose Sanchez kecewa kerana University of Florida tidak menyediakan sambungan internet pada masa awal World Wide Web; jadi, secara semula jadi, para pelajar terus maju dan menjadi ISP mereka sendiri. Perniagaan itu, Atlantic.Net, sejak itu berkembang menjadi penyedia pengkomputeran dan hosting awan yang kuat yang pakar dalam kepatuhan dan kepakaran teknikal HIPAA.


Marty Puranik dan Jose Sanchez tidak mahu mengubah dunia – mereka hanya mahu menyambung ke internet. Pelajar sains komputer menganggap tidak masuk akal Universiti Florida tidak membenarkan pelajar masuk dalam talian dengan mudah pada pertengahan tahun 1990-an.

“Kedengarannya sangat lucu hari ini, tetapi penyemak imbas web baru sahaja keluar dan internet tidak tersedia secara komersial,” kata Marty. “Kami memutuskan kami akan melakukannya sendiri.”

Sebuah kedai pembaikan komputer Marty berlari dari bilik asramanya untuk membayar sambungan internet pertama sebelum syarikat itu – yang awalnya disebut Internet Connect Company Computers, atau ICC Computers – berpindah ke tempat yang digambarkan oleh Marty sebagai “lokasi yang mengerikan” beberapa blok dari kampus.

“Kami membina dan menjual komputer pada tahun pertama kerana kami tidak mempunyai wang,” katanya, sambil menambah mereka akan memasang brosur di papan buletin di sekitar kampus UF dan kawasan berhampiran untuk meningkatkan perniagaan. Dalam setahun, syarikat ini meningkat kepada lapan pekerja dan lebih daripada 2.000 pelanggan.

Kini, Atlantic.Net menjalankan pusat data di New York, London, Toronto, San Francisco, Dallas, dan Orlando sebagai penyedia perkhidmatan hosting dan cloud yang dipercayai yang terkenal dengan menyediakan perkhidmatan yang mudah dikendalikan oleh pelanggan dan keselamatan, kepatuhan terkini, dan kestabilan – semuanya disokong oleh jaminan masa operasi 100%.

Bagaimana Perkhidmatan Hosting Atlantic.Net Diadaptasi sebagai Internet Berkembang

Atlantic.Net berkembang pesat sebahagiannya dengan memperoleh penyedia perkhidmatan internet lain dan memberi tumpuan kepada pasaran peringkat kedua dan kawasan luar bandar.

Ketika perniagaan ISP menjadi sejuk pada awal tahun 2000-an di tengah peningkatan peraturan dan pengawasan, Atlantic.Net berputar untuk menawarkan perkhidmatan colocation dan pusat data, kemudian menambahkan alat hosting, cloud, dan virtualisasi yang dikendalikan.

Foto Marty Puranik dan Atlantic.Net logo

Marty Puranik mengasaskan Atlantic.Net dengan rakan sekelasnya yang dia temui di University of Florida pada pertengahan 1990-an.

Atlantic.Net mula menyediakan rancangan hosting selama apa yang disebut Marty versi 1.0 dari internet, yang difokuskan pada teknologi sederhana. Kemunculan teknologi cloud dan virtualisasi sekitar tahun 2010 mewakili Versi 2.0, sementara dia mengatakan industri hosting saat ini berada di Versi 3.0, dengan berkembangnya peranti mudah alih dan perkhidmatan yang saling berkaitan.

“Anda tidak lagi menjual pelayan sahaja, anda menjual sejumlah produk lain di sekitarnya,” kata Marty. “Anda harus memiliki firewall, dan anda memerlukan pengesanan pencerobohan. Bukan hanya mengenai hidangan utama lagi, anda mesti mempunyai makanan pembuka dan pencuci mulut – keseluruhan makanan. “

Alat Berkualiti Tinggi menggambarkan Perbezaan Antara Kos dan Harga

Marty kerap mencabar bakal pelanggan dengan bertanya sama ada mereka lebih prihatin dengan kos atau harga akaun hosting.

“Sebilangan besar orang berpendapat bahawa ia adalah perkara yang sama,” katanya, menjelaskan bahawa dia menganggap harga itu bermaksud kos hosting awal, sementara kosnya merangkumi pelaburan jangka panjang seperti menghabiskan masa mengurus pelbagai perkhidmatan atau bertindak balas terhadap isu-isu.

“Jelas, harga kami harus kompetitif, tetapi kami sama sekali tidak didorong oleh harga,” kata Marty. “Kami benar-benar didorong oleh apa yang orang katakan, yang biasanya sesuai dengan,” Perniagaan saya terus berjalan. Sekiranya saya membelanjakan beberapa wang tambahan untuk mengelakkan pelbagai masalah, itu sangat berbaloi. “

Melindungi Pelanggan Daripada Ancaman Ransomware dan Keselamatan Terkini

Beberapa pelanggan Atlantic.Net dijangkiti oleh serangan ransomware WannaCry pada awal tahun 2017, tetapi program antivirus dan alat keselamatan lain yang dikerahkan oleh syarikat dikuarantin fail dan menyimpan data pengguna dengan selamat.

“Sangat keren untuk pergi ke pelanggan dan berkata, ‘Perkara besar ini yang anda lihat di TV? Anda dijangkiti, tetapi anda tidak terjejas, ” kata Marty. “Senang sekali menunjukkan kepada mereka bagaimana kami menolong mereka menghindari peluru.”

Mengukur Kejayaan Melalui Pengalaman Pelanggan

Sebelum serangan itu, Atlantic.Net telah menggunakan program antivirus yang menjimatkan dan tidak berfungsi dengan baik. Syarikat memilih untuk beralih ke alternatif yang lebih mahal – dan lebih berkesan -.

Perisian antivirus adalah salah satu contoh di mana Atlantic.Net mengabaikan kunci kira-kira kerana memberikan perkhidmatan yang boleh dipercayai dan berguna dan membantu pelanggan memahami nilainya.

“Kami melihatnya seperti perniagaan pelanggan kami adalah perniagaan kami,” kata Marty. “Kami menolong mereka menghindari banyak lubang dan berusaha membuat mereka mengetahui risiko yang mereka miliki, di mana banyak syarikat hosting lain berusaha menjual produk dengan harga terendah untuk mendapatkan penjualan.”

Perkhidmatan Terurus Meringankan Tekanan pada Pemaju Berpengalaman

Marty membandingkan perkhidmatan hosting Atlantic.Net dengan projek dan kedai pembaikan rumah: “Anda boleh masuk ke Home Depot, lakukan sendiri, dan beli semua yang anda perlukan untuk menukar termostat, atau anda boleh mendapatkan kontraktor yang akan mengurus semuanya untuk awak. “

Sebagai tambahan kepada pakej awan yang diuruskan berdasarkan permintaan, Atlantic.Net menawarkan model layan diri untuk pakar pengkomputeran yang cenderung mengatakan, “Saya hanya mahu masuk dalam talian, mengatur semuanya sendiri, dan keluar dari jalan saya , ”Kata Marty.

Oleh kerana hosting layan diri menjadi lebih rumit semasa Marty memanggil Internet versi 3.0, semakin banyak pemaju dan perniagaan – tanpa mengira kepakaran teknikal mereka – memilih Atlantic.Net yang diurus.

Peta lokasi pusat data Atlantic.Net

Selama 20 tahun, Atlantic.Net telah memperluas rangkaiannya untuk memasukkan pusat data di tiga negara.

“Pemikiran selalu adalah bahawa ketika pembangun masuk, mereka menginginkan model layan diri, tetapi sebenarnya mereka sampai pada kesimpulan bahawa semakin sukar dan lebih kompleks untuk mengikuti hal-hal seperti pengurusan tampalan,” Marty kata. “Mereka tidak mahu bertanggung jawab atas perkara-perkara tingkat rendah yang agak murah untuk melakukan penyumberan luar kepada syarikat seperti kami.”

Malah pemaju yang mampu menyiapkan sistem pengesanan pencerobohan, mengkonfigurasi pengimbang beban, atau melaksanakan alat pemulihan bencana sering memilih untuk menyampaikan elemen-elemen tersebut ke Atlantic.Net pakar.

“Perkara-perkara ini tidak wujud sejak lima tahun yang lalu atau dikhaskan untuk perusahaan,” kata Marty. “Orang yang tidak bekerja dengan barang itu setiap hari mungkin tidak selesa dengan tanggungjawab atau mencari kami untuk mengurus perkara dengan lebih cepat dan dengan sakit kepala yang lebih sedikit.”

Pasukan Berkembang Atlantic.Net dan Senarai Panjang Ciri Akan Datang

Atlantic.Net meninggalkan Gainesville sekitar tahun 2004, memilih pejabat dan pusat data berdekatan di Orlando, di mana syarikat itu menjadi ISP pertama yang menawarkan dial-up berkelajuan tinggi. Marty mengatakan pasukan inti di Orlando kini berjumlah sekitar 30 orang, tetapi dia menjangkakan jumlah itu akan bertambah.

“Kami merekrut dan mencari hampir semuanya,” katanya. “SysAdmins, pembangun … siapa sahaja yang mempunyai latar belakang dalam industri hosting dapat mencari sesuatu yang dapat dilakukan di sini.”

Atlantic.Net tetap sibuk dengan membina ciri-ciri baru secara konsisten sebagai tindak balas kepada pertanyaan pelanggan dan industri yang terus berkembang.

Selain menjadi antara penyedia hosting awan pertama yang mengumumkan sokongan awan untuk Docker dan Windows Server Containers, Atlantic.Net akan segera melancarkan perkhidmatan penyimpanan dan replikasi blok atas permintaan.

“Kami mempunyai semua jenis alat untuk membuat sesuatu menjadi lebih cepat dan mudah, selain menghilangkan banyak sakit kepala untuk membuat hosting lebih menyenangkan,” kata Marty.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector