ServerFreak: 15 Tahun Web Hosting Berpusatkan Pelanggan yang Berpatutan dan Berfokus pada Penyokong dan Penyelesaian yang Boleh Disesuaikan

TL; DR: Di antara penyedia hosting yang berkembang pesat di Malaysia, ServerFreak menggabungkan kepakaran teknikal terbaik dengan sokongan dan kemudahan penggunaan yang berfokus pada pelanggan. Syarikat ini telah memiliki perkakasan dan peralatannya sendiri sejak awal, menempatkannya di lima pusat data global untuk melayani pelanggan Asia dan Amerika dengan lebih baik. ServerFreak mengawasi nadi keperluan pelanggan, mendorong penyelesaian yang mudah namun mantap untuk hosting WordPress dan pembangun laman web drag-and-drop. Dengan pasukan yang berada di A.S. dan Malaysia, ServerFreak memastikan sokongan tempatan tersedia setiap masa.


Walaupun pertumbuhannya selama 15 tahun, ServerFreak mengekalkan tenaga yang pantas dan sikap tanpa embel-embel yang biasanya dikaitkan dengan permulaan muda. Syarikat mengambil pendekatan langsung ke web hosting dengan memfokuskan pada teknologi, perkhidmatan pelanggan, dan sikap do-it-yourself yang meresap hingga ke peringkat teratas syarikat.

Pada tahun 2003, pelajar kolej Sam Lee dan seorang rakan meneroka minat mereka terhadap teknologi pelayan dan membina permulaan ServerFreak. Semasa rakan perniagaannya pergi untuk mencari peluang lain, Sam dan ServerFreak merana dan hilang fokus. Hubungan baru, bagaimanapun, meningkatkan semangat Sam untuk industri hosting, menurut Sales Consultant Hana.

“Dia memutuskan untuk menyokongnya, dan mereka terus menjalankan perniagaan dengan wang mereka sendiri,” kata Hana. “Mereka terus melabur dalam membeli pelayan dan kemudian membina pusat data dari bawah ke atas.”

Sekarang, ServerFreak menyediakan pelbagai perkhidmatan hosting web kepada khalayak global blogger peribadi, perniagaan kecil, dan syarikat besar. Syarikat menekankan untuk memendekkan masa pelanggan untuk memasarkan dan memberi mereka peluang untuk online dalam talian secepat dan mudah.

“Perkara utama yang kami fokuskan adalah sokongan pelanggan kami kerana pelanggan kami mencari jalan keluar untuk masalah atau keperluan tertentu,” kata Hana. “Dari sana, kami berusaha memahami apa yang ingin mereka capai dan mengarahkan mereka ke perkhidmatan yang tepat yang akan memberikan apa yang mereka perlukan.”

Hosting WordPress yang dioptimumkan secara proaktif menangani cabaran

Sebagai tindak balas kepada permintaan pelanggan, ServerFreak baru-baru ini melancarkan platform hosting WordPress yang dioptimumkan yang menyeimbangkan pemacu keadaan pepejal berprestasi tinggi, penyimpanan RAID-10 dengan firewall aplikasi web yang melindungi pelanggan daripada kelemahan seperti suntikan SQL, skrip silang laman, dan permintaan pemalsuan.

Infrastruktur WordPress syarikat dikuasakan oleh pelayan web LiteSpeed, yang merupakan pengganti drop-in untuk Apache yang berprestasi sekitar tiga kali lebih cepat. Dikombinasikan dengan plugin LSCache, ServerFreak memberi pengguna pandangan yang telus mengenai faedah prestasi yang diperoleh dari platform WordPress yang lapar sumber.

Tangkapan skrin halaman hosting WordPress ServerFreak

Pelan hosting WordPress ServerFreak semuanya dilengkapi dengan pendaftaran domain seumur hidup percuma yang merangkumi semua pembaharuan.

Selain itu, sokongan bawaan infrastruktur untuk permintaan dan respons HTTP / 2 dan QUIC dapat digabungkan, yang membolehkan halaman web dan data memuat sekurang-kurangnya dua kali lebih cepat. Tetapi selain protokol prestasi dan keselamatan, Hana mengatakan platform ini benar-benar bertujuan untuk melayani pelanggan yang mungkin tidak tahu apa yang mereka lakukan.

“Sebilangan besar pelanggan kami yang menggunakan hosting WordPress melakukannya kerana mereka tidak perlu mengetahui semuanya,” katanya. “Mereka ingin mengadakan web hosting, dan mereka ingin kami mengaturnya untuk mereka.”

Pelan hosting WordPress ServerFreak dilengkapi dengan perpustakaan Softaculous dengan lebih daripada 340 skrip pemasangan dan antara muka cPanel yang berguna, tetapi juruteknik sokongan bersedia dan akan membantu memasang sistem pengurusan kandungan dan mengkonfigurasi sebarang perkhidmatan eCommerce atau e-mel tambahan.

“Kami cuba meramalkan cabaran dalam lingkungan hosting,” kata Hana. “Ketika WordPress menjadi sangat popular, kami tahu akan berlaku lebih banyak serangan siber. Kami ingin memperhatikan jenis perkara tersebut sebelum menimbulkan masalah kepada pelanggan kami. Kami ingin memberikan perkhidmatan hebat kepada pelanggan kami, tetapi kami juga berusaha menyelesaikan masalah mereka di sepanjang laluan. “

Sokongan Global Menghubungkan Pelanggan dengan Penyelesaian Sepanjang Masa

Walaupun saiz syarikatnya agak kecil – Hana menganggarkan pasukannya terdiri daripada kira-kira 25 orang di seluruh pejabat Malaysia dan A.S. – ServerFreak memberikan sokongan teknikal 24/7 melalui sembang langsung dan tiket e-mel. Lokasi geografi pasukan yang berbeza bermaksud seseorang sentiasa terjaga dan bersedia membantu pelanggan dengan sebarang masalah.

“Kami hanya berusaha menjaga pelanggan dan memenuhi kehendak mereka,” kata Hana. “Kami berusaha untuk terus mengetahui yang terbaru, menanggapi masalah dengan segera, dan mendidik pelanggan kami jika diperlukan.”

Kerana ServerFreak memiliki dan mengendalikan pelayannya sendiri di lima pusat data kelas pertama – tiga di Malaysia, satu di Dallas, dan satu lagi di Los Angeles – syarikat dapat dengan cepat memberi respons kepada pelanggan dan menyelesaikan masalahnya. Menurut Hana, ServerFreak bertujuan untuk menjawab tiket sokongan dalam masa 15 minit.

“Pelanggan kami akan berada dalam keadaan baik ketika kami dapat menyelesaikan masalah mereka pada larut malam atau pagi pada pukul 2 pagi,” katanya. “Kerana kami menjaga pelayan kami sendiri, kami memiliki lebih banyak akses untuk memberikan bantuan dengan cepat.”

ServerFreak bahkan akan bekerjasama dengan pelanggan yang mungkin mengalami kesulitan kewangan dengan mengurangkan harga dan menyesuaikan pakej hosting untuk terus membantu mereka tetap dalam talian. Tumpuan syarikat pada sokongan peribadi yang dipersonalisasi bergema terutama dengan bahagian pangkalan pelanggan yang datang ke ServerFreak setelah meninggalkan penyedia hosting yang besar dan tidak membantu.

“Kami cuba mengurangkan harga dan membantu, bukan membiarkannya,” kata Hana. “Kami berusaha untuk menjadi sefahaman dan fleksibel mungkin.”

Memperluas Perkhidmatan Pembina Laman untuk Membantu Pelanggan Dapatkan Daring Dengan Kemudahan

Melangkah ke hadapan, Hana memberitahu kami bahawa ServerFreak akan menumpukan perhatian untuk menyediakan pelanggan dengan pembina laman web khusus. Syarikat ini kini bekerjasama dengan platform drag-and-drop Weebly, yang membolehkan pelanggan membuat laman web peribadi dan kedai dalam talian dengan cepat dan mudah tanpa menulis kod apa pun.

Pakej WeFly ServerFreak dibina untuk melayani pelbagai pelanggan dari pemilik laman web individu hingga kumpulan kecil dan kedai dalam talian. Tahap terendah mengehadkan pengguna untuk menjual maksimum 10 produk, sementara rencana tengah memperkenalkan fitur reka bentuk web tambahan seperti latar belakang video, carian laman web, dan perlindungan kata laluan. Pakej Perniagaan membolehkan pendaftaran keahlian dan menghapus yuran transaksi dan sekatan pada jumlah produk, dan membuka pintu untuk produk digital, pengurusan inventori, kupon, dan kalkulator penghantaran atau cukai.

Ilustrasi pembangun laman web Weebly

ServerFreak ingin mengembangkan perkhidmatan pembangun laman web dan reka bentuk laman webnya dalam beberapa bulan mendatang.

Walaupun terdapat banyak perkhidmatan dan kemudahan penggunaan Weebly, Hana mengatakan bahawa ServerFreak ingin memastikan pelanggan tidak terpojok atau terperangkap dalam satu produk.

“Terdapat pilihan di pasar, tetapi mereka tidak begitu ramah pelanggan seperti yang kami inginkan, terutama jika mereka berminat untuk menukar ke WordPress di kemudian hari,” katanya. “Kami hanya ingin memberikan lebih banyak penyelesaian kepada pelanggan kami.”

Seperti pembangun WYSIWYG lain, Weebly mempunyai modul yang dapat disesuaikan untuk teks, foto, peta, dan video. Platform ini juga menghubungkan pengguna untuk merancang templat, alat blog, perkhidmatan SEO, dan fungsi eCommerce.

ServerFreak juga menyediakan perkhidmatan reka bentuk dan pembangunan laman web khusus kepada pelanggan, menekankan kejelasan, kesederhanaan, dan kegunaan yang sangat relevan dengan perniagaan baru yang ingin memperkenalkan diri mereka kepada sasaran khalayak.

“Lebih banyak pelanggan kami ingin memiliki laman web dan dapat membuat perubahan dalam perjalanan, tetapi mereka tidak mempunyai kemahiran teknikal,” kata Hana. “Kita perlu menyediakan penyelesaian khusus ini untuk mereka dengan cara yang membantu mereka berkembang menjadi rancangan kita yang lain. Seperti dengan pelayan awan dan pelayan kami yang berdedikasi, kami menyesuaikan pakej kami mengikut keperluan mereka agar sesuai untuk mereka. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map