Privasi untuk Semua Orang: Cryptomator Membawa Sumber Terbuka, Penyulitan Sisi Pelanggan ke Alam Penyimpanan Awan

TL; DR: Cryptomator Skymatic memberi kekuatan kepada pengguna penyimpanan awan untuk melindungi diri mereka daripada akses tanpa izin melalui penyulitan percuma, telus dan sisi pelanggan. Selain platform sumber terbuka, syarikat ini menawarkan pelbagai rancangan sokongan termasuk penyelesaian perusahaan label putih. Dengan keluaran baru seperti Cryptomator Server, Skymatic memberikan pengguna kawalan yang mereka perlukan untuk memanfaatkan persekitaran awan dengan yakin.


George Orwell mengeluarkan peringatan dalam “Nineteen Eighty-Four” yang disahkan oleh Edward Snowden pada tahun 2013: Big Brother sedang menonton. Dan internet menjadikannya lebih mudah. Dari tablet di tangan kita hingga jam tangan pintar di pergelangan tangan kita, mereka yang ingin memanfaatkan kelemahan kita mempunyai lebih banyak peluang daripada sebelumnya melalui cloud.

Itu tidak bermaksud anda harus mula hidup di luar jaringan. Hari ini, platform penyulitan sumber terbuka seperti Cryptomator membolehkan pengguna menyimpan data yang paling sensitif dengan selamat. “Matlamat utama Cryptomator adalah untuk membolehkan privasi secara teknikal kerana undang-undang tidak cukup pantas untuk menutup semua risiko keselamatan yang muncul,” kata Christian Schmickler, Rakan Pengurusan di Skymatic.

Christian Schmickler, Rakan Pengurusan di Cryptomator, dan logo syarikat

Christian Schmickler, Managing Partner, memberitahu kami Cryptomator melindungi pengguna storan awan dari akses yang tidak dibenarkan.

Cryptomator adalah cetusan pemikiran Skymatic, syarikat penyulitan enkripsi dan keselamatan IT yang diasaskan oleh Christian bersama dengan Tobias Hagemann, Markus Kreusch, dan Sebastian Stenzel. Kredit Christian Sebastian, yang mempunyai kepakaran luas dalam kriptografi, untuk keseluruhan seni bina Cryptomator dan juga pengembangan klien desktop.

“Dia punya ide sekitar empat setengah tahun yang lalu,” kata Christian mengenai Sebastian. “Dia melihat peningkatan penyimpanan awan percuma melalui penyedia seperti Dropbox, Google Drive, dan iCloud, yang menurutnya sangat bagus, kecuali fakta bahawa mereka tidak memberikan privasi yang mencukupi untuk data peribadi pengguna.”

Sebastian mahukan yang terbaik dari kedua dunia – penyimpanan awan yang fleksibel dan bebas dengan privasi dan keselamatan. Ketika itulah dia muncul idea untuk membina perkhidmatan penyulitan pelanggan. Hari ini, Cryptomator memberi kuasa kepada pengguna untuk melindungi dokumen mereka dari akses tanpa kebenaran melalui penyulitan yang telus dan klien untuk awan.

Syarikat ini menawarkan pelbagai rancangan sokongan, penyelesaian label putih yang disesuaikan untuk perusahaan, dan pendidikan pertahanan diri digital. Kini, dengan Pelayan Cryptomator baru yang melindungi dari ransomware, virus, pencurian data, dan risiko dalam talian lain, syarikat ini memberikan perniagaan maksimum kawalan terhadap data sensitif.

Dapatkan Fail Anda Secara Percuma dengan Penyulitan Lutsinar

Pasukan di belakang Cryptomator memilih untuk membuat penyelesaian sumber terbuka berdasarkan kesedaran bahawa kepercayaan adalah yang terpenting dalam soal keselamatan. Cryptomator adalah percuma dan dilesenkan di bawah GPLv3, yang memberikan hak kepada pengguna akhir untuk menjalankan, berkongsi, dan juga mengubah suai perisian.

“Ini memungkinkan siapa pun untuk memeriksa kod sumber kami, mencegah kami untuk memperkenalkan ruang belakang untuk pihak ketiga, dan menjadikannya mustahil bagi kami untuk menyembunyikan kelemahan,” kata Christian. Ini juga bermaksud bahawa penguncian vendor tidak mustahil. Walaupun Skymatic menghentikan pengembangan di Cryptomator (yang tidak dirancang untuk dilakukan), kod sumber dapat diakses secara terbuka dan diklon oleh ratusan pembangun.

Cryptomator berfungsi dengan membuat “peti besi” data yang dienkripsi untuk penyimpanan selamat dalam folder awan. Syarikat ini menggunakan enkripsi telus, teknik yang membolehkan pengguna mengakses fail mereka secara tempatan dengan membuka kunci cakera keras maya (sama seperti anda akan menggunakan peranti USB). Dan tidak perlu membuang masa untuk menaip kata laluan kerana anda dapat membuka kunci fail hanya dengan cap jari.

Christian memberitahu kami Cryptomator tersedia untuk semua sistem operasi utama dan boleh diakses dari semua peranti. “Versi awal kami dibuat untuk Windows, Mac, dan Linux,” katanya. “Ketika Tobias Hagemann, juga Pengasas Bersama, bergabung dengan tim, dia mengembangkan aplikasi iOS untuk iPhone dan iPad.”

Untuk tetap berpegang pada misinya untuk menyediakan privasi untuk semua orang, Christian berkata Skymatic bertujuan untuk menjadikan platform semudah mungkin. “Kesederhanaan adalah kunci untuk semua orang dapat menggunakannya,” katanya.

Pelan Bertingkat dan Penyelesaian Perusahaan Label Putih

Walaupun Cryptomator tersedia secara percuma atau melalui sumbangan pilihan, Skymatic juga menyediakan penyelesaian perusahaan berlabel putih yang sesuai untuk dunia perniagaan. Penyerapan pertama kumpulan ini ke kawasan ini melibatkan United Internet, penyedia perkhidmatan global yang terletak di Jerman.

“Mereka meminta kami memberi label putih kepada Cryptomator untuk tiga jenama penyimpanan awan mereka dengan melesenkan inti perisian,” kata Christian. “Dari sana, kami mulai menyediakan dua model sehingga pengguna akhir dapat memiliki aplikasi sumber terbuka dan perniagaan dapat melisensikan teknologi.”

Perpustakaan crypto Skymatic dilesenkan dua kali melalui GNU Affero General Public License (AGPL) untuk projek perisian sumber terbuka dan bebas (FOSS) serta lesen komersial yang berasal dari GNU Lesser General Public License untuk vendor perisian bebas. Aplikasi yang tidak dilesenkan di bawah AGPL boleh mendapatkan akses ke perpustakaan dengan bayaran khusus.

Tangkapan skrin Cryptomator

Platform mesra mudah alih Cryptomator membolehkan pengguna menyimpan data dengan selamat semasa dalam perjalanan.

“Kami sering ditanya apakah terlalu mudah bagi orang untuk mencuri perisian sumber terbuka, dan jujur, mungkin,” kata Christian, sambil menambah bahawa merupakan risiko yang sanggup ditanggung oleh syarikat untuk mengekalkan kepercayaan dan menerima sumbangan oleh pihak yang terlibat masyarakat.

Untuk sokongan, Skymatic menawarkan tiga rancangan. Terdapat akses percuma ke Cryptomator Community, forum awam yang mempunyai pangkalan pengetahuan, buku panduan, dan blog. Dengan harga 6 euro sebulan, rancangan Pro menawarkan sokongan e-mel semasa waktu perniagaan dengan masa tindak balas khas empat jam. Pada tahap layanan pelanggan yang tertinggi, rancangan Enterprise memberikan sokongan e-mel dan telefon dengan masa tindak balas dua jam dan termasuk input ke peta jalan Cryptomator.

Pelayan Cryptomator: Keselamatan Tahap Tinggi untuk Melindungi Data Syarikat Anda

Walaupun versi sumber terbuka Cryptomator dioptimumkan untuk pengguna yang menggunakan penyimpanan awan, Pelayan Cryptomator baru Skymatic adalah penyelesaian ideal untuk perniagaan yang ingin meningkatkan keselamatan pada pemacu awan dan rangkaian korporat mereka.

Cryptomator Server mengamankan ruang kerja dengan menambahkan penapis anti-malware, penyulitan fail, dan versi fail, antara ciri lain. “Kami dalam fasa beta sekarang, jadi kami menerapkan satu fitur demi satu,” kata Christian. “Tetapi pada akhirnya, perisian ini menyulitkan setiap fail yang masuk ke dalamnya sebelum disandarkan ke semua jenis penyimpanan awan,” kata Christian.

Dihantar sebagai wadah Docker, perisian ini mudah dipasang dan merangkumi pengurusan akses pengguna, log audit, dan mekanisme keselamatan pembelajaran kendiri untuk kawalan terhadap data syarikat, sehingga membantu organisasi mencapai kepatuhan GDPR.

Perisian ini memudahkan penyediaan ruang kerja – setanding dengan kubah Cryptomator – hanya dalam beberapa klik. Setiap jabatan boleh menyimpan fail yang berkaitan di ruang kerja yang berasingan dengan hak akses yang dilantik untuk pekerja yang diberi kuasa dan rakan luaran. Individu yang berwibawa dapat dengan mudah mengakses ruang kerja yang diberikan kepada mereka dengan memasang pemacu rangkaian, melalui penyemak imbas, atau aplikasi Cryptomator.

Cryptomator secara automatik mengimbas semua fail yang disimpan di pelayan untuk mencari ransomware dan virus. “Walaupun satu titik akhir – satu komputer atau satu iPhone – terdedah, pelayan akan melindunginya,” kata Christian.

Papan pemuka yang mesra pengguna memberikan gambaran keseluruhan yang jelas kepada syarikat yang menyoroti aktiviti luar biasa dan potensi ancaman. “Kami telah membuat algoritma yang mengenali corak akses yang mencurigakan kerana pekerja mencuri data dari dalam syarikat,” kata Christian. “Jadi jika seseorang cuba memuat turun 2GB data, yang biasanya tidak dilakukannya, akses akan terkunci.”

Pendidikan dan Kemasukan Pertahanan Diri Digital Berdasarkan Keperluan Pelanggan

Walaupun sebahagian besar fokus Skymatic telah ditujukan kepada Cryptomator Server baru-baru ini, Christian mengatakan syarikat itu terus mengemas kini produk sumber terbuka berdasarkan keperluan pelanggan. Pada masa yang sama, katanya menjadi semakin penting untuk memberikan pendidikan pertahanan diri digital.

“Kami selalu berusaha untuk mendidik orang agar tidak memberikan data mereka secara sukarela kepada perusahaan besar,” katanya. “Privasi mesti ada; orang mesti dapat bertindak dengan bebas tanpa merasa seperti sedang diperhatikan atau dikawal. “

Inilah yang disediakan oleh Cryptomator dari segi penyimpanan awan, tetapi syarikat itu juga mengesyorkan produk sumber terbuka yang memenuhi syarat privasi dengan cara lain. “Sekiranya anda menggunakan pesanan ringkas, misalnya, kami akan mengesyorkan Signal kerana, seperti Cryptomator, ini adalah produk sumber terbuka percuma yang disulitkan dari hujung ke hujung,” katanya.

Secara keseluruhan, ini adalah misi tanpa pamrih. Sama ada pengguna Cryptomator menyimpan fail di awan atau menghantar mesej dengan rakan, syarikat itu hanya mahu menolong mereka melindungi diri mereka dalam persekitaran dalam talian di mana pengawasan terlalu umum.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map