Pengasas Chris Pick di Majlis TBM: Pengurusan Perniagaan Teknologi Memajukan Organisasi Bukan Untung Melalui Kerjasama, Standardisasi & Pendidikan

TL; DR: Sebagai organisasi bukan untung pertama industri yang berdedikasi untuk disiplin pengurusan perniagaan teknologi, Majlis TBM telah mewujudkan komuniti yang sangat diperlukan untuk pemimpin teknologi. Hari ini, ahli kumpulan 5,800-plus – termasuk CIO, CTO, dan CFO – beralih ke Majlis TBM untuk kecerdasan perniagaan dalam bentuk pendidikan, standard perdagangan, dan pensijilan. Kami baru-baru ini mendapat maklumat mengenai majlis itu terus dari Pengasas Chris Pick, yang memberitahu kami bagaimana kumpulan itu dibentuk dan apa yang diharapkan di cakrawala.


Bukan rahsia lagi bahawa teknologi memainkan peranan penting dalam fungsi harian syarikat moden. Namun, ketika menyangkut strategi lintas jabatan, bahagian IT secara historis dipinggirkan. Tidak seperti rakan-rakan mereka dalam bidang kewangan, penjualan, dan sumber daya manusia, para pemimpin teknologi sering tidak memiliki kesempatan untuk benar-benar memaksimumkan sumber daya syarikat dan memberikan nilai perniagaan secara keseluruhan.

Apptio – pelopor aplikasi SaaS yang memberdayakan CIO untuk menyelaraskan pelaburan teknologi dengan objektif perniagaan – telah berusaha untuk menyelesaikan masalah ini sejak tahun 2007. Tetapi, walaupun perisian syarikat terbukti tidak ternilai sebagai sistem pengurusan perniagaan Teknologi, banyak CIO masih merindukan akal masyarakat. Chris Pick, Apptio CMO, menyedari hal ini pada tahun 2010 setelah beberapa perbincangan penting dengan pelanggan.

“Mereka ingin dimobilisasi ke dalam sekumpulan profesional industri yang dapat membicarakan bagaimana anda mendorong perubahan dalam organisasi dengan cara IT dilihat kurang mengubah toner, untuk benar-benar mengubah perniagaan,” kata Chris.

Chris mengambil maklum balas itu dan mendirikan Majlis TBM, sebuah organisasi profesional bukan untung yang didedikasikan untuk memajukan disiplin pengurusan perniagaan teknologi, hanya dua tahun kemudian.

Gambar kepala Chris Pick dan logo Majlis TBM

Chris Pick memberitahu kami bahawa dia menubuhkan Majlis TMB untuk memajukan disiplin pengurusan perniagaan teknologi.

“Misi kami adalah untuk mewujudkan organisasi profesional untuk profesional IT yang benar-benar ingin mempelajari prinsip-prinsip bagaimana IT harus berjalan seperti perniagaan,” katanya. “Peguam dipanggil ke bar, dan doktor mendapat sijil setiap tahun – namun tidak ada yang dapat diajarkan kepada pengamal teknologi mengenai bagaimana menjalankan IT dengan kecerdasan perniagaan.”

Maju cepat enam tahun, dan Majlis TBM telah berkembang dari sekumpulan 36 anggota menjadi komuniti anggota seramai 5,800 yang ditadbir oleh CIO dari syarikat-syarikat besar seperti Aflac, Cisco, dan MasterCard. Sebagai tambahan untuk mengeratkan hubungan industri, dewan ini memberikan para pemimpin teknologi penyelidikan, standard, dan amalan terbaik yang mereka perlukan untuk mendorong inovasi.

Komuniti Paling Aktif IT CIO, CTO, dan Pemimpin Perniagaan

Kejayaan Majlis TBM yang cepat membuktikan bahawa sebenarnya ada kekuatan dalam jumlah. Komuniti juga memberi peluang kepada ahli untuk belajar dari rakan sebaya mereka.

“Bahagian emosional ini adalah bahawa eksekutif hari ini belajar melalui interaksi satu lawan satu atau interaksi satu lawan satu,” kata Chris. “Mereka, dengan cara yang sangat meremehkan diri, dapat belajar dari orang lain yang mungkin sudah maju dalam situasi – tidak semestinya di sekitar keputusan teknologi, tetapi yang paling pasti mengenai penyelarasan budaya, bagaimana mereka mempengaruhi orang lain, dan bagaimana mereka menjual cerita mereka. “

Foto anggota dewan Majlis TBM di retret organisasi tahun 2018

Ahli lembaga pengarah dan sejumlah tetamu menghadiri Retreat Dewan 2018 Majlis TBM pada bulan Mei.

Sebagai pengamal teknologi, majoriti anggota Majlis TBM berada di sisi permintaan perniagaan, tetapi rancangan sedang dijalankan untuk mengembangkan komuniti dan merangkumi pembekal. Chris memberitahu kami bahawa kategori keahlian bersekutu baru akan membolehkan pembekal mempertimbangkan topik seperti standard industri sambil menyumbang kepada masyarakat keseluruhan.

Inti Misi Majlis: Pendidikan, Penyelidikan, dan Persijilan

Selain kolaborasi, Majlis TBM juga memfokuskan diri untuk memajukan kerjaya melalui penawaran pendidikan. Pada tahun 2016, kumpulan ini melancarkan “Pengurusan Perniagaan Teknologi: CIO Percakapan Empat Nilai yang Harus Dimiliki Dengan Perniagaannya,” buku pertama yang pernah diterbitkan mengenai topik ini.

“Kami mengeluarkan buku itu di London pada sidang kemuncak Eropah kami, dan permintaannya sangat luar biasa,” kata Chris.

Buku ini, yang membantu pemimpin IT menjadi penyedia perkhidmatan, rakan kongsi nilai, dan pemacu perniagaan yang lebih baik, kini berfungsi sebagai asas mandat pendidikan Majlis.

Chris Pick bersama penonton di Persidangan TBM 2017

Chris Pick bercakap dengan para hadirin pada Persidangan TBM November 2017 di Las Vegas.

“Kami segera pergi dan membuat perisian kursus dari buku itu,” kata Chris. “Kami sekarang mempunyai kursus dua hari, kursus satu hari, dan kursus setengah hari di mana buku ini adalah prasyarat, dan kemudian kami memandu orang melalui kelas pensijilan eksekutif asas TBM.”

Ke depan, Majlis TBM berharap dapat melatih generasi peneraju IT seterusnya di peringkat universiti.

“Tidak ada yang pergi ke sekolah untuk menjadi pemimpin pusat data,” kata Chris. “Kepercayaan kami adalah bahawa kami perlu melatih rangkaian pemimpin berikutnya dalam aplikasi aplikasi, infrastruktur, awan, dalam strategi portfolio.”

Memajukan Penjajaran Industri Melalui Amalan Terbaik & Penyeragaman

Chris memberi penghargaan kepada ahli Majlis TBM, Carl Stumpf, kini Pengarah Kanan Nike untuk Pengurusan Vendor TBM dan Teknologi, untuk cadangan 2013nya bahawa majlis itu memberikan piawaian industri.

Dengan cara yang sama Piawaian Pelaporan Kewangan Antarabangsa (IFRS) menyediakan bahasa yang sama untuk perakaunan, Carl mencadangkan agar profesional IT harus mempunyai katalog kos yang standard.

Rangka wayar taksonomi TBM

Majlis TBM mengembangkan taksonomi untuk membuat standard untuk kos IT dan metodologi penagihan.

“Fikirkanlah – setiap organisasi IT dan teknologi harus mempunyai taksonomi kos standard, cara standard untuk melihat penagihan awan, cara standard untuk melihat metrik, seperti kita mempunyai kunci kira-kira penyata pendapatan, penyata aliran tunai, dll. , “Kata Chris.

Sebagai tindak balas kepada cadangan Carl, Majlis menghasilkan taksonomi hierarki pertama industri mengenai kos, perkhidmatan, dan sumber daya IT. Hari ini, taksonomi ditadbir dan dipelihara oleh Jawatankuasa Piawaian Majlis Majlis TBM, dan anggota mendapat akses eksklusif ke dokumen.

Anugerah Menghormati Trailblazers dalam Pengurusan Perniagaan Teknologi

Untuk melanjutkan mandat kolaborasinya, dewan ini mengenali para pemimpin IT yang inovatif melalui Majlis Anugerah TBM, yang termasuk dalam tiga subkategori: Pengoptimuman, Strategi dan Perancangan IT, dan Penyelarasan Perniagaan.

Pengoptimuman IT, kata Chris, adalah mengenai “menjalankan perniagaan dengan berkesan, pengoptimuman biaya, penghematan – mengembangkan pemikiran minda komersial untuk IT dan menjalankannya dengan sangat ramping.”

Strategi dan Perancangan, di sisi lain, adalah mengenai memberikan kekuatan membuat keputusan kepada pihak berkepentingan IT, kewangan, dan perniagaan. Akhirnya, anugerah Business Alignment mengiktiraf organisasi IT yang menyediakan portfolio perkhidmatan yang sesuai dengan keperluan perniagaan dan juga meningkatkan fleksibiliti dan ketelusan.

“Melalui proses penganugerahan setiap tahun, kami belajar banyak tentang tren yang ingin diatasi orang,” kata Chris.

Contohnya, tahun lalu, American Express diberikan Anugerah Pengoptimuman IT kerana menggunakan TBM untuk menjalankan perniagaannya dengan berkesan walaupun telah kehilangan pelanggan terkenal: Costco.

“Mereka telah menggunakan TBM sekitar tiga tahun sebelumnya dan menggunakan TBM untuk mengoptimumkan perjalanan mereka – yang bermaksud apa yang mereka belanjakan untuk infrastruktur dan pembangunan mereka – pada dasarnya menjimatkan sekitar $ 3 juta,” kata Chris.

Dengan memanfaatkan TBM dan pengembangan tangkas, syarikat itu bukan sahaja mengurangkan kos, tetapi juga terus meningkat.

“Jadi ketika Cosco melanda, mereka dapat mengatasi badai di sekitarnya,” kata Chris.

Di luar penghormatan kepada penerima, anugerah ini dan kajian kes yang menyertainya menggambarkan manfaat TBM di dunia nyata, meningkatkan kerjasama dan pendidikan masyarakat.

“Kami belajar banyak dari sumber perbincangan itu,” kata Chris.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector