Kembangkan Perniagaan Awan Anda Dengan Odin – Bagaimana Menyelaraskan Penyediaan, Pengebilan, dan Sokongan Memaksimumkan Keuntungan

TL; DR: Dengan 300 pembangun yang berusaha untuk menyempurnakan pangkalan data automasi mereka, Odin menyediakan perisian untuk menggerakkan ekosistem awan syarikat besar dan kecil. Keperluan Automasi Odin membolehkan organisasi menjual perkhidmatan sindikasi cloud dan hosting melalui satu platform komprehensif yang mengendalikan penjualan, penagihan, pemprosesan pembayaran, penyediaan, dan pengurusan perkhidmatan cloud dan penawaran nilai tambah yang berkaitan. Dengan kekuatan syarikat telekomunikasi teratas dan penyedia perkhidmatan cloud yang besar, Odin Automation Premium menambahkan lapisan ciri tambahan, meliputi ketersediaan tinggi, kecerdasan perniagaan, dan fleksibiliti, untuk berintegrasi dengan proses yang sudah ada sebelumnya untuk pengurusan perniagaan dan hubungan pelanggan. Sejak dibeli oleh IT yang mengedarkan gergasi Ingram Micro pada bulan Disember 2015, Odin terus berinovasi dalam automasi dan menyokong rakan dengan berkongsi kepintaran perniagaan dan melalui bengkel.


Beberapa tahun yang lalu, Alex Goncharov menjalankan syarikat hostingnya sendiri dan menguruskan syarikat lain di Singapura, Rusia, dan Kanada. Dengan hanya lima pekerja sepenuh masa, dia menggunakan Odin Business Automation Standard untuk meningkatkan perniagaannya untuk melayani 5,000 pelanggan dan mencapai $ 1 juta dalam pendapatan berulang setelah hanya beberapa tahun.

“Peranan penyelesaian automasi hosting untuk hoster kecil atau sederhana sangat penting kerana ia membolehkan anda membuat skala dengan jejak yang sangat kecil,” kata Alex. “Ini membolehkan tuan rumah berkembang dengan pasukan operasi kecil sambil memiliki kemampuan untuk menguruskan sejumlah besar pelanggan.”

Kini Pengurus Produk Kanan untuk Odin, Alex dan pasukan 300 pembangun perisian mencipta automasi perniagaan generasi seterusnya untuk syarikat hosting dan telekomunikasi. Dengan Keperluan Automasi dan Automasi Premium, Odin bertujuan untuk membantu rakan kongsi mempercepat, mengaut keuntungan, dan meningkatkan perniagaan mereka dengan menavigasi dan mengautomasikan perkhidmatan awan di semua saluran penjualan.

Keperluan Automasi: Platform Lengkap untuk Kecekapan dan Keuntungan

Walaupun Business Automation Standard telah menjadi produk automasi terkemuka untuk Odin sejak tahun 2004, syarikat akan menghentikan platform tahun ini untuk memilih Automation Essentials, yang berkongsi pangkalan data yang sama dengan versi premium sistem automasi Odin. Lebih daripada 300 pembangun perisian menyumbang pada platform dan modul perkhidmatannya, menurut Naib Presiden Jualan dan Pemasaran Pavel Ershov.

“Keindahan memiliki satu pangkalan data adalah semua pembangun kami menggunakan kod yang sama,” katanya. “Gunung inovasi yang kami sediakan dan akan terus disampaikan ke platform tersedia bukan hanya untuk rakan kongsi terbesar kami tetapi juga kepada penyedia hosting yang lebih kecil, yang saya percaya cukup menggembirakan.”

Grafik yang menggambarkan fungsi Keperluan Automasi

Automasi Essentials menggabungkan dan mengautomasikan perkhidmatan dan operasi hoster dalam satu antara muka.

Menurut Alex, Automation Essentials adalah platform yang dikendalikan sendiri dan dikendalikan sendiri yang serupa dengan Standard Automasi Perniagaan. Selain perkhidmatan hosting tradisional, seperti pendaftaran domain, hosting bersama, hosting VPS, dan sijil SSL, platform ini juga menawarkan perkhidmatan sindikasi termasuk Microsoft Office 365, Dynamics CRM, Enterprise Mobility Suite, dan Azure.

“Ini adalah penyelesaian automatik dan penagihan turnkey yang merangkumi pelbagai perkhidmatan hosting tradisional dan baru,” katanya. “Ia dilengkapi dengan sejumlah plugin yang sangat popular yang digunakan pelanggan kami hari ini, serta kit pengembangan perisian untuk membolehkan anda membuat pembayaran dan domain plugin anda sendiri.”

Mengapa Perniagaan Berkembang Menggunakan Kepentingan untuk Kepantasan dan Peningkatan

Jurutera Odin mengembangkan Automasi Essentials dari Automation Premium untuk menyediakan sistem yang lebih baik dan lebih komprehensif untuk syarikat hosting bersaiz kecil dan sederhana. Versi premium platform menawarkan peningkatan fleksibiliti dan integrasi, menurut Pavel.

“Itu cukup penting bagi pemain yang lebih besar, tetapi ia memerlukan biaya,” katanya. “Untuk host yang lebih kecil, jauh lebih penting untuk beroperasi lebih cepat dan lebih murah.”

Daripada merundingkan kontrak dan mengekalkan dan menghantar produk yang berbeza dari pelbagai vendor, Automation Essentials menyediakan satu platform yang menangani pesanan dalam talian, penagihan, pemprosesan pembayaran, konfigurasi, dan penyediaan sambil menyediakan perkhidmatan yang sudah dikemas dan dikonfigurasikan sehingga tuan rumah dapat mula menjual dalam hitungan jam.

“Jelas sekali lebih mudah bagi mana-mana perniagaan untuk mengurus satu sistem dengan antara muka pengguna yang bersatu berbanding beberapa sistem dengan platform yang berbeza,” kata Pavel. “Dalam Odin Automation Essentials and Premium, kami memberikan pengalaman pengguna yang lancar dan intuitif di semua perkhidmatan, yang sangat penting bagi syarikat kecil ketika mereka memulakannya. Ini juga mempermudah proses pendaftaran dan penjualan, mendorong lebih banyak pendapatan untuk host. “

Dengan menghilangkan masa penyediaan untuk perkongsian perkhidmatan cloud, syarikat hosting dapat dengan cepat menawarkan produk dan kemas kini baru untuk memanfaatkan peningkatan aliran pendapatan. Mengautomasikan operasi perniagaan membantu organisasi yang lebih kecil memfokuskan usaha mereka pada perkhidmatan pelanggan, pemasaran, pengembangan perniagaan, dan perkhidmatan terkelola daripada membina dan menyelenggara infrastruktur.

Bagaimana Odin Menyelaraskan Pengurusan Perkhidmatan Awan

Automasi Essentials, yang menyokong sehingga 30,000 akaun pelanggan akhir, memusatkan pengurusan perniagaan awan dengan panel kawalan tunggal untuk penjualan, data pelanggan, metrik penggunaan, dan banyak lagi. Sebagai tambahan kepada beberapa pemalam untuk membantu proses pembayaran dan pendaftaran domain, Alex menyebutkan beberapa kelebihan Automasi Essentials semasa dan akan datang:

 • Pra-konfigurasi dan siap untuk menjual perkhidmatan Microsoft CSP, termasuk Office 365, Dynamics CRM, dan Enterprise Mobility Suite
 • Modul hosting bersama, dikuasakan oleh Plesk Onyx, yang juga menyokong hosting WordPress
 • Modul hosting VPS baru yang menampung Virtuozzo 7
 • Modul perkhidmatan Microsoft Azure
 • Penjualan dan penggunaan sijil SSL

Dengan mengembangkan modul dengan mempertimbangkan maklum balas pelanggan, Alex mengatakan bahawa ciri-ciri baru, seperti antara muka pengguna yang disatukan, perkhidmatan hosting WordPress, dan fungsi seperti mengambil alih pelayan Plesk dan membolehkan host untuk menyediakan kontena dan mesin maya menggunakan perkakasan yang sama memperkuat Keperluan Automasi platform dengan beberapa alat “benar-benar hebat”.

“Ini adalah perkara yang diminta oleh rakan kami dan pelanggan mereka untuk beberapa waktu,” katanya. “Selain itu, dengan menjadi sebahagian daripada Ingram Micro Cloud, dengan portfolio vendor awan mereka yang luas, infrastruktur global, dan fokus strategik pada Cloud dan mobiliti, kami terus melihat banyak perkhidmatan cloud baru yang menarik dalam produk kami.”

Premium Automasi: Integrasi untuk Memodenkan Perniagaan Awan

Walaupun berkongsi pangkalan data yang sama, Alex mengatakan bahawa Odin mempertimbangkan keperluan perniagaan dari pelbagai saiz dan keperluan ketika mencari cara membezakan platform automasi.

“Automasi Premium, yang dirancang untuk host dan telcos besar, adalah platform fleksibel yang dilengkapi dengan perkhidmatan pengembangan perisian khusus dan digunakan secara profesional, disesuaikan, dan disatukan dengan infrastruktur yang ada atau luaran,” katanya. “Essentials Automation, di sisi lain, disesuaikan dengan penyedia perkhidmatan kecil dan sederhana dan seperti produk kotak yang boleh anda dapatkan dari rak. Anda memasang dalam beberapa jam dan bangun dan beroperasi dengan kedai dalam talian, sistem penagihan dan penyediaan untuk semua perkhidmatan yang anda perlukan, dan semuanya sudah dikonfigurasi dan siap dijual. “

Grafik yang menunjukkan bagaimana Automasi Premium membantu host yang besar

Automasi Premium berintegrasi dengan ratusan program untuk mempermudah hosting untuk penyedia dan pelanggan mereka.

Hoster berskala besar mempunyai keperluan serupa dengan syarikat yang lebih kecil tetapi biasanya sudah mempunyai CRM atau sistem perakaunan yang ditubuhkan, kata Pavel. Dalam kes tersebut, Automation Premium berintegrasi dengan perisian dengan menyediakan data yang dimasukkan ke dalam program luaran.

“Semua itu memerlukan API Terbuka yang cukup luas untuk hadir dalam perisian, dan ini juga memerlukan perkhidmatan profesional yang kami sediakan untuk pelanggan tersebut agar integrasi dan pengembangan perisian khusus tersebut dapat terjadi jika diperlukan,” katanya. “Strategi keseluruhan kami adalah untuk melayani seluruh spektrum industri hosting, dari syarikat permulaan terkecil hingga organisasi yang lebih besar yang mungkin memiliki berjuta-juta pelanggan.”

Perolehan oleh Ingram Micro yang Memimpin ke Cloud Marketplace yang Disatukan

Syarikat pengedaran IT global Ingram Micro memperoleh Odin dari Parallels pada tahun 2015 untuk memperkukuhkan perkhidmatan cloud syarikat. Sekarang unit perniagaan Odin telah bergabung dengan bahagian Ingram Micro Cloud, Pavel mengatakan fokus Odin untuk tahun 2017 adalah mencari cara untuk “memanfaatkan jejak dan kekuatan Ingram Micro untuk mendorong lebih banyak nilai kepada pelanggan dan prospek baru kami yang sedia ada.”

Ingram Micro Cloud menyediakan perkhidmatan mereka melalui pasaran yang dikuasakan oleh Automation Premium, dan jurutera Odin membuat pasaran gabungan yang akan membolehkan rakan kongsi perisian menjual semula perkhidmatan sindikasi SaaS di ruang yang sama.

“Kami ingin menjadi jambatan yang dapat membantu hoster menguruskan pelbagai vendor dan ISV, serta menjual lebih banyak perkhidmatan ke pangkalan pelanggan mereka,” kata Pavel. “Ini adalah satu nilai utama yang tidak mungkin dilakukan pada masa lalu kerana Odin adalah sebahagian daripada syarikat yang lebih kecil. Sekarang, menjadi sebahagian daripada pengedar multinasional yang besar, adalah mungkin. “

Memupuk “Gunung Inovasi” dan Hubungan Rakan Positif

Bagi Pavel, pasukannya melakukan lebih daripada sekadar menyediakan alat untuk membantu syarikat hosting berjaya – mereka menunjukkan kepada pelanggan bagaimana memanfaatkan kelebihan platform.

“Kami membawa banyak nilai kepada pelanggan kami baik dari segi teknologi dan juga mengetahui perniagaan,” katanya. “Kerana kami bekerja dengan beratus-ratus pelanggan di seluruh dunia dari berbagai negara, kami mengumpulkan banyak pengetahuan tentang apa yang berfungsi dan apa yang tidak ada di industri Cloud dan hosting.”

Kejayaan pelanggan secara langsung diterjemahkan ke dalam kejayaan Odin, menurut Pavel, yang mengatakan pekerja diukur sebahagiannya dengan pencapaian pelanggan mereka.

“Kami mengumpulkan banyak pengalaman dan amalan terbaik yang kami gemari untuk berkongsi dengan rakan kongsi kami,” katanya, sambil menambah Odin kerap mengadakan acara awam, sidang kemuncak, dan bengkel individu untuk membantu rakan kongsi menjadi lebih berjaya. “Bukan hanya mengenai kepakaran teknikal atau sokongan teknikal. Ini juga mengenai kepintaran perniagaan yang boleh kita kongsi. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map