Kako brezplačni arhiv glasbe uporablja odprtokodni model, da predstavi izvajalce in neguje več kot 100.000 skupnih skladb

TL; DR: Navdihuje Creative Commons in gibanje programske opreme z odprto kodo. Free Music Archive ponuja bogato knjižnico skladb, ki so na voljo za pretakanje ali prenos. FMA katalog je uporaben tako za ljubitelje glasbe kot za profesionalce in jih izbere ročno ekipa kustosov, ki za vsako skladbo izberejo, naložijo in potrdijo. FMA poleg predstavitve glasbe pod radarjem pomaga tudi v pogovorih o zapletenih avtorskih pravilih digitalnega zvoka. Direktor Cheyenne Hohman in razvijalec programske opreme Ross Oldenburg sta nam povedala, kako se odprta kultura tako v glasbi kot v tehnologiji združuje in tvori javno dostopno zbirko več kot 20.000 izvajalcev in 100.000 pesmi.


Preden se je leta 2014 pridružil ekipi Free Music Archive, se je razvijalec in glasbenik Ross Oldenburg obrnil na zbirko za kakovostno glasbo, ki jo bo uporabil v ozadjih posnetkov, ki jih je ustvaril. Spletna stran že leta zbira raznoliko knjižnico glasbe, ki jo je mogoče preprosto deliti, z enakim etosom kot odprtokodni programi tehnološke industrije. Sredstva, ki jih ustvarja skupnost FMA, so odmevala z Rossom, ki je videl priložnost, da združi dve svoji strasti.

“Bil sem uporabnik odprtokodne programske opreme od poznih 90-ih in sledim gibanju Creative Commons, odkar se je začel,” je dejal. “Odprta kultura in glasba sta mi izredno pomembni, zato me je zanimala priložnost, da prispevam k temu, ko delam na FMA.”

Zdaj je zbirka brezplačnih glasbenih arhivov zasenčila 100.000 pesmi od približno 20.000 izvajalcev, ki cenijo družbene in kulturne koristi javno dostopne glasbe. Ross si še naprej prizadeva za izboljšanje uspešnosti spletnega mesta, medtem ko direktor FMA Cheyenne Hohman neguje glasbo, koordinira organizacijo in izobražuje javnost o licencah Creative Commons..

Kako se je FMA razvila s tehnologijami za izmenjavo glasbe

Cheyenne se je vkrcala pri agenciji FMA kmalu po Rossu in projekt prepoznala kot “najpomembnejše spletno glasbeno spletno mesto, ki je specializirano za zakonit, brezplačen in prenosljiv zvok”, je dejala.

FMA se je začela pet let prej, leta 2009, kot rezultat donacije priznane neodvisne radijske postaje WFMU, da bi sodobna glasba postala bolj dostopna in dostopna raznolikemu občinstvu.

Kolaž Cheyenne Hohman in Ross Oldenburg

Direktor Cheyenne Hohman in razvijalec programske opreme Ross Oldenburg sta se leta 2014 pridružila Free Music Archive.

Donacija je bila v veliki meri financirana s poravnavami, ki so jih plačevale večje založbe, preiskane zaradi kršenja zakonov, ki prepovedujejo plačilo za predvajanje, ali payola – učinkovito, založbe, ki podkupovajo radijske postaje, da pogosteje predvajajo svoje pesmi in spodbujajo komercialni uspeh.

WFMU je svojo prakso prikazovanja malo znanih izvajalcev, zvrsti ali glasbenih stilov razširil na internet z uporabo FMA za shranjevanje in skupno rabo zvoka, ki so ga že posneli.

Vsaka pesem ali zvočna datoteka na FMA je bila predhodno odobrena za posebne namene, ki jih običajno dovoljujejo zakoni o avtorskih pravicah.

“Glasbene avtorske pravice so izredno zapletene, deloma tudi zaradi tega, ker se je tehnologija, ki se uporablja za snemanje glasbe, toliko spremenila, pa tudi formati in načini, kako je bila glasba razširjena v zadnjem stoletju,” je dejal Cheyenne. „Zakon o avtorskih pravicah odraža predpostavke pred-digitalnega sveta, ki odpira veliko vprašanj, kako ga je treba prilagoditi trenutnemu okolju distribucije medijev. Internet lahko stori stvari, ki si jih pripravljavci prvih zakonov o avtorskih pravicah niso mogli zamisliti. Creative Commons je eden prvih poskusov za premostitev nekaterih vrzeli, ki so postala splošno sprejeta in relativno dobro znana. “

Poleg tega vsak izvajalec prejme stran s profilom, ki jo lahko uporablja za izmenjavo informacij, kot so datumi turneje ali povezave za nakup celotnega albuma, uporabniki pa lahko pošljejo donacije ali nasvete neposredno na račun PayPal izvajalca.

Velika večina datotek, ki so na voljo v agenciji FMA, je zajeta v licenci Creative Commons, ki jo Cheyenne imenuje “nekatere pravice pridržane” in ne “vse pravice pridržane.”

Boj proti zapletenosti: FMA razlaga, kako uporabljati Creative Commons

Glasba, zaščitena z “vse pravice pridržane”, je v veliki meri omejena na osebno zasebno uporabo. Dela, zajeta v licenci Creative Commons, pa ljudem omogočajo, da delijo, uporabljajo in nadgradijo prvotno stvaritev. Avtor ali izvajalec lahko izbira med različnimi licencami in tako nastavi natančne parametre uporabe materialov:

  1. Atribucija (CC BY) drugim omogoča, da delijo, remizirajo in celo zaslužijo iz datoteke, dokler je izvajalec zaslužen.
  2. Atribucija-ShareAlike (CC BY-SA) ima enaka dovoljenja kot CC BY, z dodano določbo, da so nove kreacije uporabnikov licencirane pod enakimi pogoji.
  3. Atribucija – nekomercialno (CC BY-NC) omogoča uporabnikom, da delijo in remizirajo izvirno stvaritev, če izplačajo zasluge originalnemu avtorju in ne prinesejo dobička.
  4. Atribucija-NonDerivs (CC BY-ND) omogoča skupno rabo izvirne datoteke komercialno ali nekomercialno, če ostane nespremenjena in avtor je zaslužen.
  5. Atribucija-nekomercialno-shareAlike (CC BY-NC-SA) drugim omogoča, da delijo in remizirajo delo samo pri nekomercialnih projektih, ki imajo isto licenco in pripisujejo izvirnemu avtorju.
  6. Atribucija-nekomercialno-noDerivi (CC BY-NC-ND) je najbolj restriktivna licenca, ki drugim dovoljuje skupno rabo datotek samo, če je avtor dodeljen, datoteke pa ostanejo nespremenjene in niso povezane s finančnim nadomestilom.

Cheyenne rutinsko odgovarja na vprašanja o omejitvah zvoka FMA, od videografov, ki iščejo zvočni posnetek, do igralcev Second Life, ki želijo napolniti svoj DJ set (resnična zgodba, vztrajala je).

“Ena stvar, na katero moram nenehno opozarjati uporabnike, je, da se licence razlikujejo glede na izvajalca, album in včasih celo skladbo,” je dejala. “Na začetku je lahko nekoliko zmedeno, a ko enkrat dobro spoznate licence Creative Commons in kako se lahko uporabljajo in ne morejo, postane naše spletno mesto zelo dragoceno.”

FMA je priznala svojo vlogo pri izobraževanju drugih o uporabi licenc Creative Commons in pripravila Vodnik za licenciranje z natančnejšimi primeri odobrenih uporab.

Odprte in delljive tehnologije, ki napajajo FMA

Poleg majhne količine Flasha (za katerega je Ross vsekakor omenil, da se dela na odpravljanju), ki ostane na spletnem mestu FMA, je vse vgrajeno v programsko opremo z odprto kodo. Ross je ponosen na čas, namenjen odpravljanju napak in izboljšanju zmogljivosti, vendar je dejal, da je najbolj zadovoljen s stranmi o donacijah in zbiranju sredstev na spletnem mestu..

“Odkar sva s Cheyenne ustanovila, sva lahko vodila dva zbiralca sredstev, ki ponujata darila in nagrade za tekmovanja,” je dejal. “Prej je vse, kar je imel FMA, bil gumb PayPal.”

Donirajte brezplačnemu arhivu glasbe

1. Linux in Apache za spletne in aplikacijske strežnike

Infrastruktura FMA vključuje tri strežnike spletnih in aplikacij, štiri strežnike baz podatkov in predpomnilnike ter izravnalnik nalaganja. Vsi strežniki poganjajo Ubuntu, operacijski sistem Linux, ki temelji na Debianu in je najbolj priljubljena platforma za gostovanje okolij.

2. MySQL, Memcached in Redis za baze podatkov in predpomnjenje

Z istim sistemom za upravljanje baz podatkov kot Google, Facebook, Twitter in Youtube FMA uporablja MySQL v povezavi s Python in PHP, da zaokroži svoje LAMP. Različni pripomočki komunicirajo prek Redisa, odprtokodnega sistema z licenco BSD, ki se uporablja za shranjevanje ključnih vrednosti. Memcached, drug program z licenco BSD, pospeši spletno mesto s predpomnjenjem podatkov FMA v pomnilniku.

3. Prilagojeni okviri MVC v PHP za glavno aplikacijo FMA

Večina FMA je sestavljena iz tistega, kar je Ross v PHP poimenoval “močno prilagojeno mešanje več MVC okvirov”, vključno z Zendom in CodeIgniterjem. Razvojni vzorec razvojnega regulatorja modela-ločitve ločuje notranje komponente in procese, kar omogoča učinkovite uporabniške vmesnike.

4. Sfinga za iskanje

Poleg izkoreninjenja zadnjih ostankov Flasha je glavni cilj leta 2017 za Rossovo prenovo iskalnika. Sphinx, odprtokodni iskalnik, napisan v jeziku C ++, je izšel leta 2001 in se uporablja na spletni strani Craigslist in programu MediaWiki.

Izzivi zagotavljanja 80TB podatkov vsak mesec

Rossovo spletno mesto FMA vsak mesec vidi približno 3,2 milijona edinstvenih obiskovalcev, z milijoni več prenosov iz knjižnice projekta 4TB. FMA v povprečnem mesecu postreže približno 80TB podatkov – v bistvu pomeni, da se celotna knjižnica naloži 20-krat na vsakih nekaj tednov, je dejal.

“Zadržati povpraševanje in imeti omejena denarna sredstva je zagotovo izziv,” je dejal. “Bolj statično ali besedilno usmerjeno spletno mesto ne bi potrebovalo skoraj toliko konjskih moči.”

Kustosi predstavijo glasbenike, ki želijo deliti svoje delo

FMA razlikuje njihov katalog od bolj odprtih spletnih mest za izmenjavo glasbe, na primer Soundcloud, s strani kustosov, ki izbirajo in nalagajo glasbo – dokaz, da je vsaj ena oseba, razen izvajalca, “glasbo ocenila kot vredno”, kot je dejal Cheyenne.

Več kot 600 kustosov – večinoma javnih radijskih postaj, glasbenih prizorišč in založb – je prispevalo k FMA, vsaj 20 kustosov pa aktivno podpira FMA. Poleg tega je bilo več umetnikov odobreno, da naložijo svoje delo.

Donirajte brezplačnemu arhivu glasbe

Če želite postati kustos, se obrnite na organ FMA, če želite zanimati licenco Creative Commons. “Nato bomo poslušali glasbo in se odločili, ali jih bomo dodali v svoje vrste,” je dejal Cheyenne.

“Digitalno objavljanje del je bilo blagodejno za številne male in podzemne umetnike, vendar se je v poplavi medijev, ki so na voljo prek spleta, enostavno izgubiti,” je dejala. “Zelo enostavno je zdrsniti v nejasnost. FMA ponuja platformo za umetnike in založbe, ki želijo aktivno deliti svoje delo. “

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector