ENERGY STAR – o misiji za spodbujanje okolju prijaznih, energetsko učinkovitih podatkovnih centrov po ZDA

TL; DR: Leta 1992 je ameriška agencija za varstvo okolja (EPA) uvedla prvo linijo izdelkov z oznako ENERGY STAR, ki je vsebovala okolju prijazne različice osebnih računalnikov in računalniških monitorjev. Program ENERGY STAR je od takrat razširil svoj odtis in zdaj odobrava zelene tehnologije, ki segajo od gospodinjskih izdelkov do komercialno nevtralnih poslovnih zgradb. Kot največji porabniki energije v digitalni dobi so podatkovni centri že dolgo v središču programa. Danes standardi ENERGY STAR glede ekološko neoporečnih praks varčevanja z energijo vodijo do učinkovitejših podatkovnih centrov, kar pozitivno vpliva na okolje in spodnje vrstice ponudnikov gostovanja in njihovih strank.


Kot nakazuje že njegovo ime, je agencija za varstvo okolja (EPA) zadolžena za spodbujanje okolju prijaznih standardov delovanja za organizacije po vsej ZDA. Leta 1992 je agencija začela ENERGY STAR kot samoregulativni program, kjer so lahko podjetja prostovoljno primerjala učinkovitost svojih proizvedenih izdelkov in notranje opreme.

Izdelkom, ki ustrezajo visokim standardom ENERGY STAR, je dodeljen pečat odobritve programa – simbol, ki ga potrošniki zdaj vidijo kot vrhunec učinkovitosti in ekološko odgovornih poslovnih praks. Poleg običajnih tehnologij, s katerimi se soočajo potrošniki, ENERGY STAR določa specifikacije za številne izdelke, ki se uporabljajo v podatkovnih centrih, vključno s strežniki, pomnilnikom, veliko omrežno opremo in neprekinjenimi napajalniki.

Podjetje EPA in Ministrstvo za energijo (DOE) ponuja ENERGY STAR zanesljive podatke, na podlagi katerih lahko podjetja, usmerjena v IT, sprejmejo dobro informirane odločitve, ki ne samo zmanjšajo emisije, odpadke in onesnaževala, ampak tudi prihranijo denar.

Pred približno sedmimi leti je program ENERGY STAR doživel precejšnjo proceduralno spremembo. Do leta 2010 bi proizvajalci testirali opremo brez jasno opredeljenih laboratorijskih ali certifikacijskih zahtev, podatke poslali EPA in podpisali izjavo za zagotovitev pristnosti. Danes ENERGY STAR sodeluje z laboratoriji, da bi zagotovil najbolj natančne in najnovejše informacije o energetski učinkovitosti izdelkov, poslovnih zgradb in podatkovnih centrov.

Razvijanje vladnih standardov učinkovitosti od leta 1992

Podjetje ENERGY STAR, ki ga je ustanovil uradnik EPA John Hoffman leta 1992, je bilo ustanovljeno za reševanje naraščanja tehnoloških trendov. Pojavljal se je internet, pa tudi sodobni mobilni telefoni in osebni digitalni pomočniki. Računalniki so bili vključeni v vse večje število izdelkov in domov, okoljska ozaveščenost pa je dosegla ves čas vrhunec z nedavno ustanovitvijo IPCC (Medvladnega odbora za podnebne spremembe) leta 1988.

Temu je sledilo več prepovedi spojin, ki tanjšajo ozon, kot so CFC. Podjetje ENERGY STAR je začelo ocenjevanje s tiskalniki in drugimi računalniško povezanimi izdelki, preden se je leta 1995 razširilo na ogrevalne in hladilne sisteme, nato pa so v naslednjih letih sledile številne druge kategorije izdelkov.

Medtem ko se alternativni viri energije počasi sprejemajo, večina elektrarn deluje na fosilna goriva, ki puščajo globok odtis ogljika. Kot rezultat tega je cilj ENERGY STAR skupaj z EPA in DOE pomagal organizacijam, ki so odvisne od nafte, da kar najbolje izkoristijo pomanjkljiv, vendar že dolgo uveljavljen sistem.

Zaskrbljenost zaradi izpustov toplogrednih plinov, naraščajočih stroškov električne energije in varnega odlaganja neobnovljivih ali potencialno nevarnih materialov – na primer baterij, plastičnih kovčkov in vakuumskih cevi – je pomenila, da se morajo podjetja in širša javnost izobraževati o energetski učinkovitosti. Z oceno meril porabe energije ENERGY STAR pomaga ugotoviti, kateri proizvodi in zgradbe porabijo najmanj energije – in s tem najmanj količine fosilnega goriva.

ENERGY STAR je skupaj s svojimi več kot 18.000 partnerji ameriškim podjetjem in gospodinjstvom pomagal privarčevati za 430 milijard dolarjev računov za energijo, pa tudi sprejeti čistejšo tehnologijo s pomembnimi zmanjšanji emisij..

Razvijamo se skupaj z novimi potrebami trga, ki ga vodi tehnologija

Medtem ko je ENERGY STAR začel s preskušanjem računalniških izdelkov in ogrevalnih / hladilnih sistemov, se je število kategorij in programov pod njegovo pristojnostjo hitro povečalo.

“Večina ljudi meni, da je oznaka ENERGY STAR nekaj, s čimer se srečujejo na izdelkih, ki se soočajo s potrošniki,” je dejal tiskovni predstavnik ENERGY STAR. “To je povečalo našo prepoznavnost in naredili smo zelo uspešne.”

Z rastjo tehnologije so se razvili novi standardi učinkovitosti in ENERGY STAR se je razširil na oceno širših kategorij izdelkov, vključno z IT opremo. Daleč največji vpliv ENERGY STAR se še naprej širi v skoraj vsako industrijo – vsaka oprema, ki deluje na električno energijo, ima možnost izboljšave.

Tiskovni predstavnik programa nam je povedal, da je eden od najbolj opaznih premikov podjetja ENERGY STAR presenetljivo povečanje števila komercialnih izdelkov, ki jih ocenjuje, in sicer obsežne opreme za podatkovne centre. Med novejše kategorije izdelkov sodijo pomnilniški mediji, podjetniški strežniki, omrežna oprema in neprekinjeni napajalniki.

“To so stvari, ki jih podjetja kupujejo,” je dejal.

Ker ima skoraj vsako sodobno podjetje tudi spletno prisotnost, bo ustrezna spletna mesta poganjala nenehno delujoča infrastruktura, saj je alternativa stalni moči uničujoči izpadi. Zato so mnogi gostitelji uporabili okolju prijazen pristop glede na vse večje okoljske skrbi in naraščajoče stroške energije.

“Datacentri so odličen primer, kako lahko sprejmemo celostni pristop,” je dejal tiskovni predstavnik. “Za spodbujanje učinkovitosti lahko ponujamo nasvete o uporabi, ogrevanju in ogrevanju ter ogrevanju in hlajenju.”

Spodbujanje zelenih praks v korist okolja in industrije

Poleg ocene številnih aparatov in perifernih naprav ENERGY STAR ocenjuje tudi celotne domove ter poslovne in industrijske stavbe, pri čemer ocenjuje ocene na lestvici od 0 do 100. Za logotip ENERGY STAR so primerne stavbe z oceno najmanj 75. Podjetja lahko preprosto izračunajo svoje ocene na spletu z orodjem Portfolio Manager.

Rezultati se izračunajo glede na lokacijo, velikost, ure delovanja, skupno odmerjeno energijo in izračunani vir EUI. Pri velikih organizacijah lahko ti izračuni pomagajo diagnosticirati morebitne težave, kot so okvarjena oprema ali premajhne zmogljivosti ali slabo ožičene stavbe. Objekti, ki delujejo učinkovito – zlasti v industrijski kategoriji – koristijo nižji stroški in bolj gladko delovanje, hkrati pa pomagajo zmanjšati vpliv na okolje.

Na področju IT je sodelovanje ENERGY STAR lahko v obliki bonitetnih ocen izdelkov, zgradb podatkovnega središča ali celo izobraževanje partnerjev o najboljših praksah, povezanih z energijo..

“Datacentri so zelo sofisticirane operacije z ogromnimi računi za komunalne storitve,” je dejal tiskovni predstavnik. “Običajno imajo zaposlene, katerih celotna naloga je zagotoviti, da je vse energetsko učinkovito.”

Medtem ko so tipični podatkovni centri že spodbudni za energetsko učinkovitost, se struktura vgrajenih strežnikov osredotoča na surovo moč in nemoteno delovanje. Zato je ENERGY STAR v postopku uvedbe informativne kampanje za lažji prehod k večji učinkovitosti s seznamom majhnih korakov, ki jih spremljajo kompleti orodij in spletni viri.

Prihodnost: uporaba medenergetskih strategij na velikih centrih podatkov

Čeprav je program ENERGY STAR popolnoma prostovoljen, želi EPA v največji možni meri spodbuditi najboljše prakse. Program ENERGY STAR je zaradi vse večje zaskrbljenosti glede učinkovitosti in razpoložljivosti čiste energije gonilna sila širokega sprejemanja nizkoenergijske opreme za dom in pisarno, kot so žarnice, televizorji in osebni računalniki..

Ko se tehnologija razvija, na splošno ustreza vse bolj učinkovitim standardom, ki jih določa ENERGY STAR, kar je razvidno iz množice monitorjev, prenosnikov in drugih naprav z nizko porabo..

Predstavnik organizacije je dejal, da namerava obiskovati prihodnje sejme in konference, da bi promoviral nov medenergetski program ENERGY STAR.

“Uspešno smo sodelovali s pripomočki za spodbujanje izdelkov ENERGY STAR,” je dejal. “Iščemo načine, kako to uporabiti v podatkovnem centru. Javne službe iščejo velike ribe – centre podatkov v velikih stavbah. “

Poleg neposrednih spodbud so izdelki in zgradbe s certifikatom ENERGY STAR pridobili vladni pečat odobritve, kar močno izboljšuje ugled blagovne znamke in zaupanje – zlasti v glavah okoljsko ozaveščenih tehnoloških navdušencev.

Program ENERGY STAR je zasnovan za ublažitev kopičenja emisij ogljika in visokih stroškov energije, ki je ena najboljših in najbolj priznanih pobud za oceno energetske učinkovitosti. S tem ko je proizvajalcem, potrošnikom in IT strokovnjakom omogočil preglednost porabe energije, jim je ENERGY STAR prihranil milijarde dolarjev operativnih stroškov in veliko količino izpustov CO2.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector