Bagaimana GoDaddy Memperkasakan Pengusaha Web 17M + di Seluruh Dunia untuk Membangun Kehadiran Dalam Talian, Menjangkau Khalayak yang Diperluas, dan Mengembangkan Perniagaan yang Berjaya

TL; DR: Selama hampir dua dekad sejarahnya, GoDaddy telah membantu lebih daripada 17 juta perniagaan membina kehadiran dalam talian dan mengembangkan jenama mereka. Usahawan dan organisasi ini telah beralih kepada syarikat untuk rangkaian penyelesaian webnya yang komprehensif, seperti pendaftaran domain; hosting pelayan dikongsi, WordPress, maya dan khusus; pembangun laman web intuitif; dan alat pemasaran dan SEO, antara lain perkhidmatan. Untuk tawaran ini dan tumpuannya terhadap keselamatan dan sokongan kelas dunia, GoDaddy telah memperoleh anugerah HostingAdvice’s Developers ‘Choice ™ yang mengiktiraf syarikat itu sebagai peneraju industri. Nol GoDaddy memberikan pengalaman yang konsisten dan optimum untuk organisasi yang ingin berjaya dalam ruang perniagaan dalam talian yang kompetitif.


Dalam landskap digital-sentris hari ini, semakin banyak orang membuang buku telefon dalam bentuk tong sampah ke kitar semula dan menukarnya untuk mesin carian dalam talian untuk mencari produk dan perkhidmatan yang mereka cari. Ramai pengguna hari ini menganggap perniagaan tanpa laman web paling ketinggalan zaman – dan paling tidak boleh dipercayai paling buruk. Ringkasnya, syarikat tanpa kehadiran dalam talian berada pada kerugian yang serius. Itulah sebabnya mengejutkan apabila mengetahui bahawa hampir satu perempat perniagaan kecil masih belum ada di web.

Perniagaan ini menyebut kekurangan kemahiran teknikal, masa, dan wang sebagai halangan yang menghalangi mereka untuk mempertaruhkan wilayah dalam talian mereka. Dan GoDaddy, yang menjalankan platform awan terbesar di dunia yang komited untuk membantu perniagaan kecil berkembang, telah lama mengenali halangan ini.

Kooper Frame, Pengarah Kanan Pemasaran Produk GoDaddy, memberitahu kami banyak pemilik perniagaan kecil “tidak tahu apa yang ada di belakang tirai dan tidak mahu tahu apa yang ada di belakang tirai” ketika datang ke laman web mereka.

Gambar kepala Kooper Frame dan logo GoDaddy

Kooper Frame GoDaddy memberitahu kami bagaimana tuan rumah telah membantu lebih daripada 17 juta perniagaan membina jenama dalam talian.

Tetapi, dengan rangkaian penyelesaian web GoDaddy, mereka tidak perlu.

“GoDaddy melayani pelanggan dengan pelbagai pengetahuan teknikal,” kata Kooper. “Kami membantu mereka memahami pilihan yang perlu mereka buat dan implikasi dari pilihan tersebut. Kami menawarkan segala-galanya dari jenis penyelesaian do-it-yourself hingga jenis can-do-it-for-you. ”

Keupayaan GoDaddy untuk memahami keperluan pelanggan dan menyediakan pelbagai perkhidmatan telah memberikan banyak penghargaan kepada syarikat dalam 20 tahun perniagaannya, termasuk pengiktirafan DeveloperAdvice.com’s Developers ’Choice. Hari ini, platform GoDaddy membantu lebih daripada 17 juta pelanggan di 50 negara membina dan mengembangkan kehadiran web mereka. Dengan 71 juta domain di bawah pengurusan, syarikat ini melayani pelbagai pelanggan dengan melihat arah aliran yang baru muncul. Sokongan dan komitmen omnichannel bertaraf dunia GoDaddy untuk memberikan pengalaman global yang konsisten membantu pelanggannya menyampaikan pesanan mereka kepada orang ramai dan mengaut keuntungan dalam talian.

Capai Matlamat Perniagaan Anda Dengan Pelbagai Penyelesaian Web

Menurut Kooper, rangkaian perkhidmatan hosting dan domain GoDaddy menunjukkan kepelbagaian keperluan pelanggan mereka. Tidak kira ukuran atau misi perniagaan organisasi, penyelesaian web tuan rumah dapat memberikan jawapan.

“Ada cukup banyak orang dengan keperluan yang berbeza dari segi apa yang mereka harapkan dari laman web mereka dan apa yang mereka cuba lakukan dengan akaun hosting mereka,” kata Kooper. “Ini adalah cabaran menarik yang kembali untuk benar-benar berusaha memahami siapa pelanggan dan apa yang ingin mereka capai.”

Kooper memberitahu bahawa terdapat nilai yang tidak dapat dinafikan dalam metrik prestasi laman web. Dia mengatakan bahawa keuntungan yang dapat diukur, seperti masa muat halaman dan kebolehpercayaan, menjadi perhatian utama untuk perniagaan moden. Pengguna hari ini ingin dapat dengan cepat mencari apa yang mereka cari, dan pelanggan GoDaddy tahu bahawa ini adalah kunci untuk berjaya dalam talian.

“Tiga jam kerja (99.9%) dan empat jam kerja (99.99%) waktu operasi akan selalu menjadi taruhan meja dari segi memberikan nilai bagi pelanggan,” katanya.

Tetapi GoDaddy tidak berhenti di situ. Sebaliknya, syarikat memandang metrik yang dapat diukur sebagai “asas cemerlang” yang membolehkan pelanggan mencapai objektif perniagaan lebih lanjut.

“Pada akhirnya, mereka berusaha menarik pelanggan; mereka berusaha mengembangkan perniagaan mereka, “kata Kooper. “Ketika kami terus mengembangkan penawaran kami, kami memikirkan bagaimana untuk membantu pelanggan mencapai tujuan akhir yang lebih tinggi. Kami membantu mereka menggunakan laman web mereka untuk mendorong lalu lintas, menarik pelanggan baru, dan mengekalkan pelanggan yang ada. “

Untuk melakukan itu, GoDaddy menawarkan pilihan e-mel dan penyimpanan berasaskan domain, perkhidmatan produktiviti, dan bahkan alat pemasaran dalam talian.

Microsoft Office 365 dari GoDaddy, misalnya, menyediakan pelanggan dengan versi dalam talian dari Microsoft Office Suite, pilihan penyimpanan dalam talian, dan kalendar dalam talian bersama – semuanya disokong oleh perkhidmatan pelanggan 24/7, 99.9% waktu operasi, keselamatan data, dan penapisan spam. Tiga peringkat perkhidmatan membolehkan pelanggan menyesuaikan penawaran ini berdasarkan keperluan individu.

Tawaran pemasaran dalam talian syarikat juga dapat disesuaikan, mulai dari alat yang membolehkan pelanggan menguruskan kempen mereka sendiri hingga pilihan untuk mendapatkan pakar SEO GoDaddy secara langsung.

On the Cutting Edge: Keselamatan dan Integrasi Lebih Dalam dengan WordPress

Dengan cara yang sama keperluan pelanggan bervariasi dan berubah, industri itu sendiri sedang berkembang. Kooper mengatakan GoDaddy terus berdaya saing dalam pasaran hosting dengan memfokuskan pada langkah-langkah keselamatan dan memberikan peningkatan integrasi dengan WordPress.

GoDaddy sentiasa berusaha untuk membantu pemilik perniagaan kecil melindungi laman web mereka – dan, dengan itu, maklumat pelanggan mereka. Di bahagian depan, GoDaddy baru-baru ini memperoleh Sucuri, platform keselamatan terkemuka yang membantu pelanggan teknikal dan bukan teknikal melindungi laman web mereka dari ancaman digital, bertindak balas terhadap serangan siber, dan hampir mengatasi kelemahan.

Bersama-sama, GoDaddy dan Sucuri meningkatkan keselamatan laman web untuk pemilik perniagaan dan merancang untuk memberikan penawaran baru di masa depan. Tambahan pula, plugin WordPress Sucuri akan membantu pelanggan dengan pengurusan keselamatan khusus untuk laman WordPress – faedah yang jelas untuk pelanggan GoDaddy, kerana GoDaddy adalah penyedia hosting WordPress terbesar di dunia.

“WordPress terus mengambil bahagian dari tahun ke tahun dalam ruang sistem pengurusan kandungan (CMS),” kata Kooper.

Untuk itu, GoDaddy berusaha untuk memahami bagaimana pelbagai pelanggannya menggunakan WordPress untuk memastikan bahawa semua pelanggan – dari perniagaan yang membuat laman web pertama mereka hingga pereka web yang membuat dan menguruskan ratusan laman web bagi pihak pelanggan – mempunyai alat untuk berjaya dengan platform penerbitan web.

Dengan GoDaddy Managed WordPress, pelanggan mendapat keuntungan dari penyediaan automatik dan kemas kini perisian, platform hosting yang dibuat khusus untuk mengoptimumkan WordPress, dan sokongan pelanggan yang memenangi anugerah, termasuk bahan pendidikan.

Sokongan Omnichannel Bertaraf Dunia Dibina Di Sekitar Keperluan Pelanggan

Pengalaman sokongan pelanggan khas GoDaddy berfungsi sebagai pembezaan utama bagi syarikat. Menurut Kooper, ini semua berkaitan dengan membentuk ikatan dengan pelanggan dan mengetahui apa misi web mereka.

“Ini kembali ke tingkat hubungan yang kita miliki dengan pelanggan sebagai hasil pengalaman sokongan yang dapat kita berikan,” kata Kooper. “Kami bercakap dengan puluhan ribu pelanggan setiap hari, dan kami mempunyai lebih daripada 500 ejen sokongan yang dilatih khas hanya untuk menyokong penawaran hosting kami.”

Kooper menghabiskan masa dengan ejen tersebut secara berkala, mendengar panggilan pelanggan dan meminta input daripada kakitangan dan pelanggan.

“Tidak ada syarikat yang sempurna, tetapi kami berusaha sedaya upaya untuk memastikan kami mendapat maklum balas pelanggan dan memasukkannya ke dalam peta jalan kami,” katanya.

Menurut Kooper, dalam hal pengembangan produk, cabaran dan tren industri mendorong perusahaan ke arah baru, tetapi keperluan pelanggan tetap menjadi pusat proses pembuatan keputusan GoDaddy.

“Teknologi dan apa yang dapat dilaksanakan selalu berubah, dan itu akan selalu berlaku,” katanya. “GoDaddy adalah antara syarikat terbaik dari segi yang benar-benar berusaha memberi tumpuan kepada keperluan pelanggan.”

Meneruskan Komitmen untuk Memberikan Pengalaman Global yang Konsisten

Apabila matlamat perniagaan pelanggan berubah, GoDaddy telah mengembangkan penawarannya dari penyelesaian titik hingga penyelesaian lengkap – satu trend yang akan terus memberi manfaat kepada pelanggan pada masa akan datang.

“Ke depan, harap terus melihat – sama ada tawaran WordPress atau penawaran keselamatan kami – penyatuan yang lebih besar ke dalam pengalaman pelanggan untuk memudahkan pelanggan mencapai apa yang mereka cuba lakukan,” kata Kooper.

GoDaddy juga berkembang secara geografi. Ketika Ketua Pegawai Eksekutif Blake Irving (yang berencana untuk bersara pada akhir 2017 dan akan digantikan oleh Scott Wagner) mengambil pucuk pimpinan lima tahun yang lalu, syarikat itu berpusat di Amerika Utara. Hari ini, ia bertanding di lebih daripada 50 negara.

Pelancaran baru-baru ini oleh syarikat platform hosting perniagaan di India yang bertujuan untuk perniagaan kecil yang memerlukan penyelesaian teknikal canggih adalah salah satu contoh pengembangan itu. Sama dengan penawaran di Amerika Utara, hosting perniagaan GoDaddy India akan membolehkan pemilik laman web menikmati kehadiran dalam talian yang kuat tanpa memerlukan pengetahuan teknikal, yang membolehkan mereka memberi tumpuan kepada aspek lain dari perniagaan mereka.

Ketika GoDaddy menjangkau seluruh dunia, syarikat ini sentiasa menjaga pengalaman pelanggan.

“Kami terus memastikan bahawa semua penawaran kami benar-benar tersedia dan dapat diskalakan secara global,” kata Kooper. “Semasa kami memperluas jejak kami dengan pusat data kami, kami memastikan bahawa kami memberikan pengalaman jenama yang konsisten, pengalaman produk yang konsisten, dalam semua penawaran kami dan di semua geografi di mana kami bersaing.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector